Da li je vaš ljubimac senilan?

Život sa ljubimcem u godinama ne podrazumeva samo brigu o artritisu, problemima sa srcem i drugim zdravstvenim problemima. Ponekad je potrebno i na vreme uočiti i gubljenje kognitivnih funkcija.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

10:25

Default images

Stručnjaci ovo stanje nazivaju „simptomom kognitivne disfunkcije“, ali većini je poznato kao demencija, i ljubimci mogu da pate od nje isto kao i ljudi.

Ukoliko vaš pas ima više od 15 godina, vrlo je verovatno da ćete videti neki od simptoma demencije:

Dezorjentisanost

Vaš ljubimac često samo gleda u zidove, ne može da se izvuče iz ugla sobe, luta po stanu bez ikakvog cilja, ispoljava lošu ravnotežu ili ne zna gde se u trenutku nalazi.

Interakcija

U početku ljubimac počinje da se skriva ispod kauča, češkanje brade mu više ne prija, uobičajene stvari poput dočeka na vratima ili spavanje u omiljenoj fotelji polako postaju sve ređe.

San

Ljubimci koji su zajedno spavali sa vama u krevetu sada imaju insomniju, šetaju se po kući, nekada aktivni psi sada sve više vremena provode spavajući.

Trening

Povećani broj nesreća u kući mogao bi da ukaže na to da vaš ljubimac polako gubi istrenirane navike. Postoje promene koje bi mogle da vam pomognu: korpa sa peskom za mačku sa nižim ulazom ili vrata za ljubimce sa hidrauličnim otvaranjem koja neće svaki put udarati o bolne zglobove ljubimca u godinama.

Svi ovi simptomi mogu biti prouzrokovani i drugim zdravstvenim problemima poput bolesti bubrega i hipertenzije i zato je važno da ukoliko primetite neki od njih, vrlo je važno da posetite veterinara.

Ono što vi možete da uradite da jeste da regulištete okolinu i smanjite stres tako što ćete se držati određene rutine poput šetnje i obroka. Omogućite ljubimcu više prilike za obavljanje nužde, pojačajte njegov unos antioksidanata pošto su dobri za mozak, obavezno nastavite da se igrate sa njim i da ga učite novim stvarima jer poput ljudskog, i mozak ljubimca mora da uči kako bi ostao oštar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: