Praktični saveti za vlasnike sitnih glodara

Sve je više vlasnika takozvanih “džepnih kućnih ljubimaca”, to jest sitnih glodara. Ovde pre svega mislimo na kuniće, pacove, činčile, morske prasiće.

Izvor: pasmacka.com

Utorak, 07.08.2012.

15:40

Default images

Sve ove životinje spadaju u dve osnovne grupe: glodare i lagomorfe. Ova klasifikacija je napravljena na osnovu razvoja zubala, koje je donekle slično kod svih navedenih životinja, možemo čak reći isto, a opet toliko različito, ako ga pratimo od vrste do vrste.

Latinska reč rodere koja znači glodati, po kojoj je ova grupa životinja i dobila naziv glodari, označava red zivotinja koje se ističu svojim prednjim zubima, sekutićima i vrstom hrane koju jedu ( biljojedi su uglavnom, iako su neke vrste pacova svaštojedi). Glodari su inače najveći red među sisarima, sa velikim brojem rodova u koje spadaju miševi, pacovi, morski prasići, dabrovi, činčile, nutrije i drugi.

Red Lagomorpha se uglavnom sastoji od familije Leporidae gde spadaju kunići, zečevi i drugi.

Osnovna razlika između ova dva reda je ta što lagomorfi u gornjoj vilici imaju četiri sekutića (iza dva sekutića koje svi vidimo nalaze se dva manja) za razliku od dva, koja imaju glodari. I kod jedne i kod druge grupe sekutići rastu neprestano tokom čitavog života, tako da je neophodno da ih troše pravilnom ishranom.

Slična stvar, vezana za neograničen rast se dešava kod većine ostalih zuba i kod jedne i kod druge grupe životinja. Ako je ishrana neprimerena, zubi se nepravilno troše i dolazi do nepravilnog zagrižaja, što konačno dovodi do toga da jedinka više nije u stanju da uzima hranu, a kada vlasnici primate da je jako izmršavila ( nekada je teško primetiti promenu telesne težine zbog prisustva krzna) često je kasno za bilo kakvu intervenciju.

Problem često nije rešiv jednom intervencijom iako ga vlasnici na vreme primete. U zavisnosti o kojim zubima je reč (sekutići ili zubi iza njih), brušenje zuba se mora ponavljati na 3-8 nedelja, dok se ne postigne zadovoljavajući zagrižaj a samim tim i pravilno trošenje zuba. Nekada je neophodno ove zahvate vršiti do kraja života. Treba izbegavati sečenje preraslih zuba raznim makazama, klještima, jer može doći do pucanja zuba, otvaranja pulpe (kanal u kome su smešteni krvni sud i nerv) i posledične upalne reakcije i infekcije.

Da do ovih ili raznih drugih problema vezanih za rad digestivnog trakta (mekana stolica, suviše tvrda stolica, gubitak apetita, povraćanje) ne bi došlo, obratite pažnju na to šta jede vaš kućni ljubimac i pre nego što ga nabavite dobro se informišite šta je sve ono što bi trebalo da mu obezbedite za normalan i srećan život.

Dr vet.med. Tatjana Stevanović
sertifikovani stomatolog za pse,mačke i glodare
pasmacka.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: