"Kralj terarijuma" - kraljevski piton

Kraljevski piton nastanjuje Afriku, kao i oblasti južne i jugoistočne Azije. Posebni su po tome što štite svoje mladunce tako što se obmotaju oko jaja i u tom položaju ostanu sve dok se ne izlegnu.

Izvor: Index.hr

Sreda, 08.11.2017.

08:45

Foto: Thinkstock

Reč je o neotrovnici koja je među ljubiteljima zmija omiljeni kućni ljubimac. Relativno je mirna i skromnih prohteva po pitanju hrane, ali i smeštaja.

Kraljevski piton dostiže veličinu do 1,5 m, pa zahteva terarijum minimalnih dimenzija od 120x60x60 centimetara. Najbolja podloga je mešavina treseta, kokosovih vlakana i krupne piljevine debljine 10 centimetara.

Terarijum mora imati suvi i deo s vodom, kao i uzdignuće, kako bi zmija mogla da se penje. Pošto je reč o hladnokrvnim životinjama, potrebno je da im osigurate odgovarajuću temperaturu koja preko dana ne bi trebalo da prelazi 35°C, dok je po noći dovoljno 25. Temperatura vode bi trebalo da bude oko 25.

Kraljevski piton u prirodi jede male glodare, a neće odbiti ni pticu ako je uhvate. U zatočeništvu se ishrana bazira na miševima ili pacovima, u zavisnosti od veličine zmije.

Kraljevski pitoni nisu društveni i ne treba očekivati njihovu privrženost, iako prepoznaju vlasnike i reaguju na njihovu prisutnost. Ako smatraju da je njihova teritorija ugrožena, mogu biti agresivni, pogotovo u vreme presvlačenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: