Animirana mapa pokazuje kako su se mačke širile svetom (VIDEO)

Mačke danas možete naći na svim kontinentima osim Antarktika, ali nije oduvek bilo tako. Kako su mačke uspele da pređu okeane i zavuku se u sve krajeve sveta?

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

13:50

Animirana mapa pokazuje kako su se mačke širile svetom (VIDEO)
Foto: Business Insider / screenshot

Odgovor se krije u mačjoj DNK.

Analize pokazuju da je sve najverovatnije počelo pre oko 10.000 godina, na teritoriji današnje Turske. Divlje mačke pokazale su se kao izuzetno korisne lokalnim farmerima, s obzirom na to da su efikasno tamanile pacove.

Kako se širila poljoprivredna revolucija, tako se sa njom širilo i mačje carstvo. Primera radi, oko 2.500. godine pre nove ere, na Kipru su se pojavile mačke, koje nikada ranije nisu živele tu. U sledećih nekoliko stotina godina već su pravile društvo stanovnicima Bugarske i Rumunije, a oko 800. godine pre nove ere naselile su Egipat.

Mačke nisu bile obožavane samo u Egiptu - cenili su ih i Rimljani i Vikinzi koji su ih čak držali na svojim brodovima kako bi lovile štetočine. Ove dve grupe naroda drastično su ubrzale širenje mačaka po svetu, najviše u Africi, Evropi i Aziji.

Kada su Evropljani isplovili ka američkom kontinentu, mačke su već predstavljale sastavni deo brodske posade. Danas trećina domaćinstava u SAD ima bar jednu mačku, što je oko 93.5 miliona samo u Americi.

Sad, kada više nemaju šta da osvoje, preostaje im samo da se izležavaju pored svojih omiljenih 'ljubimaca' - ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: