Hajde, iskreno: Da li i vi ljubite svoje ljubimce u njušku?

Poljubac za rastanak i deljenje hrane sa ljubimcima postalo je nešto sasvim normalno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

14:01

Hajde, iskreno: Da li i vi ljubite svoje ljubimce u njušku?
foto: thinkstock

Rezultati istraživanja su pronašli da se visok procenat vlasnika ljubimaca previše zbližava sa svojim ljubimcima, što je znak da im njihovo društvo smanjuje stres izazvan napetim modernim dobom.

Skoro petina vlasnika mačaka ustaje u četiri ujutru da im posluži doručak, dok 40 odsto njih pušta ljubimca da spava sa njima. Drugi priznaju da su na poslu često opterećeni time šta rade njihovi ljubimci dok nisu tu.

Čak trećina vlasnika pasa i mačaka svoje ljubimce pušta u toalet sa njima, a često dele i kadu.
foto: thinkstock
Zanimljivo je da 66 odsto ispitanika smatra da je ovakvo ponašanje normalno, a devet od 10 vlasnika kaže ih ne zanima šta drugi misle o njihovoj vezi sa ljubimcem.

“Ovo istraživanje je pokazalo da pse i mačke tretiramo gotovo isto kao našu decu – evoluirali smo da volimo i da se brinemo o nečemu što je tako nežno i bespomoćno“, kaže dr Debora Vels.

Isto istraživanje je pokazalo da jedna petina vlasnika ljubi svoje ljubimce u njušku, a 15 odsto je ranije odlazilo s posla da bi pravilo društvo ljubimcu. Shodno tome, 85 odsto smatra da samo oni koji imaju ljubimca mogu da shvate ovako nešto; 96 odsto kaže da im je ljubimac ravnopravan član porodice; 10 odsto je sa ljubimcem bliže nego sa drugim članom porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: