Nije ga bilo ceo vek: Pronađen noćni papagaj

Nije ga nigde bilo skoro 100 godina, a onda su ga pronašli u dubinama netaknute prirode zapadne Australije. Noćni papagaj je vrsta za koju se smatralo da je odavno izumrla, ali su se pre nekoliko godina pojavile naznake da to možda i nije baš tako.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

13:59

Nije ga bilo ceo vek: Pronađen noćni papagaj
Printscreen YouTube/SciNews

Na jednom udaljenom ranču u Kivnslendu ornitolozi su snimili jedni nauhvatljivu pticu u letu. To im je dalo nadu da noćni papagaj možda baš i nije potpuno isčezla vrsta. Narednih sedam godina tregali su za staništem te ptice.

Onda su, pre oko nedelju dana, iz jednog grma čuli piskutav zvuk koji im nije bio poznat. Sutradan su se vratili na to mesto i, na opšte oduševljenje, ugledali zeleno-žutu pticu koja se stvorila ispred jednog od članova tima.

"Bili smo potpuno ushićeni i uzbuđeni. Desilo se nešto na čemu smo radili i čemu smo težili dugo vremena i što je mnogo ljudi pokušavalo da uradi. Bili smo vrlo, vrlo uzbuđeni!", izjavio je ornitolog Brus Grejtvič.

Noćni papagaj je primećivan u nekoliko navrata poslednjih godina, pa stručnjaci pretpostvaljaju da ptica nije potpuno isžezla, kao što se mislilo, već da je sa bila skrivena u predelima netaknute prirode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: