Pre nego što nabavite psa, postavite sebi ova pitanja

Udomljavanje napuštenih životinja je divna stvar, ali to nije odluka koja se donosi preko noći. Psi koji su bili već jednom napušteni teško bi podneli da im se to ponovo dogodi.

Izvor: zivotinje.rs

Četvrtak, 16.03.2017.

08:50

Pre nego što nabavite psa, postavite sebi ova pitanja

Foto: Michael Gil / Flickr.com

Zbog toga je važno da pre nego što se odlučite za taj divan čin, sebi postaviti nekoliko pitanja.

Da li se pas uklapa u vaš stil života?

Ovo se odnosi na vaše radne obaveze, slobodno vreme i mogućnost da ih nekome podredite. Ukoliko ste često van kuće, putujete ili do kasno ostajete na poslu, a pritom živite sami ,možda bi bilo pametno da odustanete od ovako odgovorne uloge kakva je uloga vlasnika psa. Neke rase samoću podnose bolje od dugih, ali generalno, nijedan ne voli da dane provodi sam.

Da li ste nedavno pretrpeli gubitak ljubimca?

Ljudi misle da novi ljubimac može u potpunosti zameniti starog, što nije tačno. Svaka životinja ima svoj karakter, specifična je i drugačija. Nažalost, novi pas neće zaceliti stare rane u potpunosti, ali vam na neki način može pomoći da se trgnete i okrenete novi list. Nekada se dogodi da vlasnik koji je izgubio psa ubrzo nabavi novog, a kada shvati da bol za izgubljenim ljubimcem ne prolazi, novog odbaci na ulicu.

Da li dete u kući želi ljubimca?

Ukoliko psa nabavljate jer imate malo dete kome nedostaje nova igračka, možda bi trebalo da razmislite da mu baš igračku i kupite, a to svakako nije ljubimac. Životinje su živa bića koja zauvek ostaju sa nama, čak i kada dete, a i ljubimac porastu. Takođe, dete ne sme da preuzme odgovornost za psa, već o njemu treba da brine cela porodica.

Da li imate energije da budete vlasnik psa?

Neki psi su energičniji od drugih pa treba imati u vidu da su šetnje, istrčavanja i igra deo njegovog svakodnevnog života. Ukoliko ste po prirodi lenji, to će vam možda teško pasti. Pas takođe ne razume kada imate glavobolju, loš dan na poslu ili vas je ostavio partner. Za njega ste uvek orni i čili za druženje. Ukoliko volite ležerniji život, razmislite o nabavci starijeg psa, koji će se bolje prilagoditi vašem stilu života.

Da li ste sposobni da budete vođa čopora?

Iako se često prenebregne, ova stavka je takođe važna. Pas mora znati ko je gazda, iako to zvuči pomalo surovo. Sa njim nećete uspostaviti uspešnu vezu ukoliko ne umete da budete lider, jer je to jedan od preduslova vezivanja i stvaranja uspešne veze između vlasnika i psa.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: