Velika kornjača Melita nije preživela ledenu oluju

Velika kornjača, glavata želba, koja se po ledenoj oluji nasukala kod Zadra, uginula je, potvrdila je biolog Akvarijuma u Puli Karin Gobić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.01.2017.

18:40

Velika kornjača Melita nije preživela ledenu oluju
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kornjača stara za koju se veruje da je stara 100 godina i teška 150 kg, nasukala se u ledenoj oluji kod Zadra, na obali između Karina i Pridrage, a njeno dramatično spašavanje je trajalo sve do 23 sata sinoć, kada je prebačena na oporavak u pulski Akvarijum, piše Regional Expreš.

"Kornjača je bila u izuzetno lošem stanju, bila je hipotermična i narušenog imunološkog sistema. Za sada je teško proceniti njezine godine, verovatno ima između 50 i 70 godina, a sa svojih 95 centimetara spada među najveće primerke kakve se retko viđaju u Jadranu, više se kreću u Mediteranu", navela je Gobić.

Ispričala je da je ovo druga kornjača ove veličine koju je videla, a kroz Centar za oporavak morskih kornjača u Puli je, kaže, dosad prošlo više od 130.

Kornjaču, kojoj su dali ime Melita, je u Zadru pregledao veterinar Marino Mirčeta koji je ustanovio da ima oko 100 godina i da je životinja samo hipotermična, i bez povreda.

"Pronašao sam na njoj neke povrede, ugrizne rane na oklopu, ali one su stare sigurno desetak godina. Životinju je samo trebalo utopliti, povreda na njoj nije bilo uprkos kalvariji koju je prošla. Utopljavanje i zagravanje morem, to je ono što je trebalo učiniti. Malo smo je pokrili i ćebićima", rekao je.

Pretpostavlja se da je svemu presudila starost i narušen imunološki sistem kojem su presudile izuzetno niske temperature.

Obdukcija na koju će kornjača biti upućena već danas, pokazaće tačan uzrok njenog uginuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: