Gojaznost ljubimca - (ne)postojeći problem

Dok se u SAD vodi kampanja za smanjenje gojaznosti kod ljudi, ovih dana tamnošnja javnost šokirana je najnovijim podatkom da je 60 posto kućnih ljubimaca gojazno.

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

15:59

Default images

Nedavno je u Graftonu u Masačusetsu (SAD) otvorena prva klinika za gojazne ljubimce, u okviru lokalne Hraniteljske bolnice za male životinje, koja osim tretmana za mršavljenje za ljubimce nudi i brojne seminare obuke za veterinare. Prema njihovom mišljenju o gojaznosti ljubimca govori se veoma malo, pa je obuka veterinara od velikog značaja za suzbijanje tog problema.

Skoro dve trećine ljubimaca ima problema sa viškom kilograma, prenosi “Business News Daily”. Poređenja radi, kada su u pitanju ljudi, u SAD je trenutno 35 posto stanovništa gojazno.

I u slučaju kućnih ljubimaca gojaznost predstavlja veliki problem, ali ne toliko velik kao kod ljudi. Naime, psi i mačke sa prekomerenom težinom verovatno neće imati problema sa koronarnim oboljenjima, kao što je to slučaj sa velikim brojem ljudi.

Međutim, kako piše “PetMD”, gojaznost kod ljubimaca može izazvati brojne medicinske probleme kao što su dijabetes, artritis ili oboljenja jetre. Osim toga, život ljubimaca sa prekomerenom težinom znatno je kraći u odnosu na one sa prosečnom kilažom.

Istraživanje koje je sproveo velnes institut u okviru “Northwestern Memorial Hospital”, pokazuje da postoji veza između gubljenja kilaže ljubimca i vlasnika. Naime, rezultati istraživanja pokazali su da su tretmani gubljenja kilograma u slučaju ljubimca pozitivno uticali i na volju njihovih vlasnika da izgube neželjene kilograme.

Pročitajte sa kojim problemima se suočava najdeblji pas u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: