Ljubimac na B92.net

Border koli - pas uvek spreman za akciju

Border koli, tj. graničarski škotski ovčar, kao što mu samo ime kaže, radni je pas čiji je glavni zadatak u istoriji bio čuvanje ovaca.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prepoznatljivi su po telu atletske građe, prekrivenom kratkom ili umereno dugom dlakom, najčešće crno/smeđe-bele boje.

Svi koji žele da imaju primerak ove pasmine moraju da znaju da je reč o zahtevnim psima i da s njima mora mnogo da se radi.

Prema istraživanjima, border koli spada u najinteligentnije pse na svetu: može da nauči mnogo trikova, naredbi i reči, ali to zahteva mnogo ulaganja, vremena i strpljenja.

Pravilnim odgajanjem i socijalizacijom, ove pse je moguće osposobiti za sve uloge, bilo da želite da se bavite sportom (trčanje, vožnja bicikla, aktivne i duge šetnje), bilo da želite da vaš ljubimac nauči bezbroj trikova ili se bavi sportsko-radnom kinologijom.

Borderi su odlični psi spasioci, i za aktivne vlasnike ovaj pas će biti savršen ljubimac. Izuzetno inteligentan i pun energije, border koli konstantno traži zanimaciju i svrhu i izuzetno je povezan s ljudima.

Ipak, treba znati da će najsrećniji biti s ljudima koji imaju onoliko energije koliko i oni sami. S obzirom na njihovu ovčarsku prirodu, u društvu male dece mogu da se osećaju frustrirano jer ne mogu da ih drže na okupu.

Ovaj pas će vam biti zahvalan ukoliko ga zaposlite tako da koristi svoje telo i mozak, u suprotnom može da postane vrlo nesrećan i destruktivan.

Zato upamtite - ukoliko želite ovog divnog psa kao kućnog ljubimca, prvo razmislite koliko zaista imate vremena i volje za rad.

Prati B92 na Viberu

Psi

Ovo je novi najveći pas na svetu?

Zevs, nemačka doga koja je od 2011. držala titulu najvećeg psa na svetu, nedavno je uginula. Novi rekorder trebalo bi da postane Bentli, pas visok 96.5 cm i težak 103 kilograma.

Psi ponedeljak 6.11. 08:45 Komentara: 10
strana 1 od 155 idi na stranu