Kako prepoznati zarazni kašalj kod psa?

Kašalj kod pasa postao je dosta učestala bolest i mnogi se vlasnici susreću s njom.

Izvor: B92

Subota, 14.10.2017.

14:10

Kako prepoznati zarazni kašalj kod psa?
Foto: Thinkstock

Zarazni pasji kašalj prilično je neprijatna, dugotrajna i zarazna bolest s kojom se u gradovima redovno susrećemo, a posebno u jesen kada dolazi hladnije vreme. Prvi simptomi su suv i nadražen kašalj popraćen nagonom za povraćanje koji se pojavljuju iznenada i vrlo često kada pas počne brže da diše - za vreme igre ili šetnje.

Ako se ne leči, može doći do smanjenja apetita i povećanja telesne temperature. Često se kod pasa koji se nalaze u neadekvatnim uslovima razvije i upala pluća. Kašalj kod pasa može da bude izazvan različitim uzrocima, od obične prehlade, virusnih infekcija, migrirajućih glisti, pa sve do bolesti srca.

Uzročnik kašlja može biti virus, bakterija, mikoplazma ili gljivica.

Najčešći uzročnici su razni virusi i bakterija Bordetella bronchiseptica. U pravilu je primarni uzročnik upale dušnika virus, a potom može doći do sekundarne bakterijske infekcije.

Virusni kašalj, ili "Kašalj kaveza", "Kennel cough" najčešće se javlja kod uzgajivača ili u azilima, gdje je veliki broj pasa na malom mestu, ali vrlo često se javlja i u urbanim sredinama, gde je velika koncentracija pasa.

Prenosi se vrlo lako i može biti dugotrajan i iscrpljujuć za psa ako se ne leči.

Terapija se sastoji u davanju lekova koji suprimiraju kašalj i po potrebi antibiotika ako preti sekundarna infekcija. Vrlo važno za vreme terapije je i to da pas maksimalno miruje pa stoga šetnje smanjite na minimum. Od komplikacija najčešće dolazi do hroničnog bronhitisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: