Da li je australijski ovčar pas za vas?

Svi su psi na neki način sjajni, ali svi takođe imaju neke mane. Ništa drugačije nije ni s australijskim ovčarima.

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

08:45

Da li je australijski ovčar pas za vas?
Foto: Thinkstock

Vole da šefuju

Australijski ovčari vole da kontrolišu situaciju oko sebe. To je, naravno, posledica njihove namene.

Nemojte se čuditi ako ovčari pokušavaju da vas smeste na određeno mesto na kojem mogu da vas drže na oku. To je razlog zbog kojeg bi obavezno trebalo da dresirate svog psa i odredite mu granice.

Pametni su

Australijski ovčari lako uče nove stvari. Štaviše, ti lepi psi nikad ne prestaju da uče.

Dobro dresiran ovčar je srećan ovčar, pa se isplati potruditi se oko dresure. Moći ćete da ga naučite različitim trikovima, ali morate da budete svesni da ćete morati da mu posvetite više vremena nego nekom psu koji voli da lenčari.

Potrebno im je mnogo aktivnosti

Ako niste skloni fizičkoj aktivnosti, australijski ovčar nije za vas. Reč je o pasmini koja voli da trči i skače, a ako postoji dodatni izazov tokom aktivnosti, to će ih još više usrećiti.

Bez svakodnevne aktivnosti ovčari ubrzo postaju nervozni i nezadovoljni, a to je nešto što bi svaki vlasnik trebalo da izbegava. Štaviše, vlasnici koji nemaju dvorište verovatno ne bi trebalo da uzimaju australijskog ovčara.

Privrženi su

Australijski ovčari su vrlo vezani za svoje vlasnike. Imaju jak poriv da provode vreme s njima i neće se stiditi da pokažu koliko vas vole.

To znači da će vas verovatno pratiti u stopu.

Teritorijalni su

Australijski ovčari znaju šta je njihovo i paze na to. Nepoverljivi su prema strancima, pa je i to jak razlog za dresuru. Ne želite da vaš ljubimac reži na vaše goste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: