Kako zaustaviti agresiju psa tokom šetnje

Vlasnici čiji psi u šetnji na povodniku agresivno reaguju na druge pse, ljude ili životinje znaju koliko su takve situacije stresne i neugodne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2017.

08:50

Kako zaustaviti agresiju psa tokom šetnje
Foto: Thinkstock

Neki psi vremenom počnu da ispoljavaju agresivno ponašanje kada su na povocu tokom šetnje. Iako se najčešće radi o neadekvatnoj socijalizaciji i nesigurnosti, pročitajte savete stručnjaka kako da taj problem rešite.

Mnogi psi ovako se ponašaju i reaguju samo kada su na povodniku. Postoji više razloga koji mogu uticati na agresivnost: nedovoljna ili neadekvatna socijalizacija, nesigurnost ili prethodna neprijatna iskustva.

Ako pažljivo posmatrate ponašanje i način na koji psi prilaze jedni drugima kada su slobodni, bez povodnika, primetićete da skoro uvek prilaze sa strane, kao da će se zaobići u luku. Kružeći jedan oko drugoga njuškaju lica, zadnjicu i genitalije i tako odlučuju da li će nastaviti sa interakcijom ili otići svako svojim putem.

Psi koji naglo upadaju i zaleću se u lični prostor drugog psa bez prethodnog rituala pozdravljanja, obično izazovu napetost kod psa kojem prilaze, a ponekad može doći i do sukoba.

Vaša reakcija i kažnjavanje za psa su dodatno negativno iskustvo koje mu ne pomaže, već pojačava stres, strah i napetost. Budite smireni! Ako pas već neko vreme ispoljava ovakvo ponašanje ili ste zabrinuti jer se nekoliko puta dogodilo, najbolje je potražiti pomoć sertifikovanog stručnjaka za ponašanje.

Odaberite mirnija mesta za šetnju i izbegavajte situacije u kojima bi pas mogao da agresivno odreaguje.

Psa nemojte kažnjavati. Kazna može zaustaviti nepoželjno ponašanje, ali neće promeniti emocionalno stanje, što znači da se ponašanje može ponoviti i eskalirati.

Promenite opremu za šetnju! Kod ovakvih pasa preporučuje se pojas, ni u kom slučaju davilica ili oprema koja nanosi bol i nelagodnost.

Takođe, treba naučiti da pažljivo posmatrate šta se dešava u okolini kako biste na vreme primetili i izbegli susrete sa drugim psima. Naučite da upozorite druge na vreme da ne prilaze.

Učite psa da na signal obrati pažnju na vas. Tako psu možete na vreme odvratiti pažnju.

Takođe, ako vaš pas ispoljava agresivno ponašanje, naučite ga da nosi korpu i koristite je tokom svake šetnje.

Ne puštajte pse da se igraju ako su na povodniku! Tako mogu da se zapetljaju i agresivno odreaguju jer neće moći da se udalje jedan od drugoga.

Prevencija je najvažnija! Učite psa odmalena da pristojno hoda na povodniku, pored vas, najviše 1-1,5 metara ispred ili iza vas. Mimoilazite se i prilazite ostalim psima sa strane, u luku.

Naučite psa da se odaziva na poziv kako bi ga pozvali ako je pušten i krene prema psu koji je na povocu. Ako se ne odazove na prvi poziv, krenite odmah po njega. Nemojte samo stajati i zvati ga ako vidite da se ne odaziva. Neželjene reakcije mogu se desiti u sekundi!

Ako je vaš pas na povocu, a prilazi vam drugi, popustite povodac kako bi psi mogli nesmetano da komuniciraju.

Takođe, svaki vlasnik psa treba da nauči da razume i tumači telesne signale svog psa kao i drugih. Ako je pas napet, nemojte prilaziti i udaljite ga iz situacije u kojoj se ne oseća prijatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: