Velški korgi: Veliki pas zarobljen u malom telu

Veliki pas zarobljen u malom telu, kratak je opis onoga što ćete dobiti ukoliko se odlučite da postanete vlasnik "pembruškog" velškog korgija.

Izvor: Index

Nedelja, 22.01.2017.

11:40

Velški korgi: Veliki pas zarobljen u malom telu
Foto: Thinkstock

Pembruški i kardiganski korgi

Vekovima su se smatrali običnim psima mešancima (corgi u prevodu znači mali pas), ali od 1934. kada je svaka od njih dobila svoj kinološki standard, gledaju se kao dve različite rase, nazvane po velškim istorijskim pokrajinama ( Kardigan i Pembrok).

Kardiganski korgi je duži, viši i krupniji pa se može biti različitih boja, više nego pembruški korgi, čije je krzno najčešće žuto-smeđe ili crvene boje s belim "oznakama", a dozvoljene su i kombinacije crvene, crne i bele boje. Takođe, bitna razlika su uši koje su kod "pembruškog" korgija šiljate, a rep je toliko kratak da vam se može učiniti kao da ga nema.

Danas, kad se govori o korgiju uopšteno se misli na "pembruški" tip psa. Iako su ih do 19. veka držale kao radne pse za čuvanje i pratnju stoke do sajmova ili pak kao lovačke pse, bilo je i onih, poput kraljice Elizabete II, koja ih je držala kao ljubimce.
Foto: Thinkstock
Korgi kao kućni ljubimac

Ukoliko tražite malog i slatkog psa, korgi će vas izgledom oduševiti, ali neka vas njegova veličina ne zavara jer većinu stvari koje mogu veliki psi može i korgi, pa i ume da bude odličan pas čuvar.

To znači da je pun energije pa se zato preporučuje vlasnicima koji vole duge i aktivne šetnje, sportistima rekreativcima ili pak ljudima koji traže psa koji će se trkati u nekoj od psećih disciplina (npr. agility). Puno aktivnosti između ostalog im je potrebno jer su skloni gojenju.

Reč je o prilagodljivom psu koji se zbog njegove veličine bez problema može držati u stanu. Kao i svaki pravilno socijalizovan pas, korgi će se odlično slagati s decom, drugim psima ali i drugim ljubimcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: