Zašto su mešanci sjajni psi

Između mešanaca i čistokrvnih pasa zapravo nema razlike – i jedni i drugi mogu da budu podjednako pametni i puni ljubavi prema svojoj porodici.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.11.2016.

08:50

Zašto su mešanci sjajni psi
Foto: Thinkstock

Postoje u svim oblicima i veličinama

Kad spasavate mešanca, nije važno šta volite, jer ih ima malih i velikih, kratkodlakih i dugodlakih, s uspravnim i preklopljenim ušima. Ne postoji ukus koji mešanci ne mogu da zadovolje.

Niz karakteristika

Nije nemoguće pronaći mešanca koji je dobar s decom, voli da trči s vlasnikom, a uveče nema ništa protiv toga da se izležava s vlasnikom pred TV-om. Naravno, nemoguće je prepoznati sve te karakteristike u psu dok ga bolje ne upoznate.

Nije teško pronaći ih

Za razliku od čistokrvnih pasa, nije teško pronaći mešanca. Velika većina spasenih pasa nalazi se u azilima.

Jeftini su

Udomljavanje mešanca je prilično jeftino. Kupovanje čistokrvnog psa vrlo često ne samo da je skupo, već može da se desi da ih uzgajivači uzgajaju na nepropisne načine. Vlasnici mešanca ne moraju da plate ništa za psa osim uobičajenih troškova za vakcinisanje, sterilizaciju, ugrađivanje mikročipa i ostale troškove nabavke osnovnih stvari koje svaki vlasnik psa mora da ima.

Često žive duže

Genetski problemi pojedinih pasmina skraćuju im živote, a pojedina istraživanja sprovedena u Danskoj i SAD ukazuju na to da mešanci uopšteno žive duže.

Liče na rane pse

Mešanci zapravo liče na prve pse. Psi koji su počeli saradnju i saživot s ljudima imali su kratku svetlosmeđu dlaku i uspravne uši, a bili su srednje veličine i težine.

Čine vas dobrotvorima

Udomljavanje pasa je plemenito delo, jer na taj način omogućavate spasavanje više životinja od smrti. Životinje na ulici uglavnom žive kratke i ružne živote, pa je njihovo cepljenje i sterilizacija uistinu plemenit čin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: