Najčešće alergije kod pasa i mačaka i kako ih ublažiti

Životinje su podložne alergijama, baš kao i ljudi. I dok ne postoji rešenje za sve, postoje načini da se smanji izloženost alergenima, tako da naši psi i mačke manje pate od svraba i drugih simptoma...

Izvor: zivotinje.rs

Nedelja, 16.10.2016.

08:50

Najčešće alergije kod pasa i mačaka i kako ih ublažiti
Foto: Thinkstock

Najčešći simptom alergije kod životinja jeste svrab kože. Ako primetite da vaš pas stalno češe, liže, grize ili žvaće svoje šape, postoji dobra šansa da pati od alergije. Simptomi takođe uključuju opadanje dlake pogotovu u pečatima, otvorene rane, upalu kože i infekcije uva. Kod mačaka je karakteristično teško disanje kao uobičajeni simptom alergije.

Atopija je najčešći tip alergije kod pasa i mačaka, koji nastaje udisanjem alergena. Najčešće vrste alergena koji uključuju polen, grinje, buđ, korovi i trave. Kako biste pomogli ljubimcu da prebrodi alergiju, možete koristiti prečišćavače vazduha, češće brisati prašinu i usisavati, držati prozore zatvorene i izbegavati pušenje.

Vlasnicima koji primete da su njihovi kućni ljubimci postali nervozni zbog alergena savetuje se da koriste deterdžente bez veštačkih mirisa i toplu vodu prilikom pranja tkanina koje koriste životinje (posteljine, ćebad, zavese).

Takođe, sprečite ljubimca od trčkaranja po tek pokošenom travnjaku, jer može biti iritirajuće za kožu životinje.

Atopija je često sezonska. Alergije izazvane ambrozijom preovlađuju u jesen, dok alergije prouzrokovane grinjem imaju tendenciju da budu učestalije tokom zime kada životinje provode više vremena u zatvorenom prostoru. Ipak, polen može predstavljati problem tokom cele godine, ali je najteža kada se drveće oprašuje u proleće. Koncetracija polena u vazduhu je najviša u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima, pa izbegavajte da izvodite psa u tom periodu, ili se uverite da je tada mačka u zatvorenom prostoru.

Ujedi buva takođe mogu izazvati alergijske reakcije. Zapravo, alergija počinje sa reakcijom na pljuvačku buve. Zato je najbolji način da se spreči ovaj dermatitis da bi vaš ljubimac bude zaštićen od buva.

Takođe, kako biste sprečili alergije izazvane buvama, važno je da se pored ljubimca tretira stambeni prostor i dvorište.

Ređi oblik alergija uzrokovano je hranom. Ako sumnjate na ovu vrstu alergije, odmah se obratite veterinaru koji će vam preporučiti adekvatnu dijetu. Alergije takođe mogu izazvati i tepisi, sredstva za čišćenje i plastika.

Edukacija o tome šta izaziva alergijske reakcije vašem psu ili mački od suštinskog je značaja kako bi vaš ljubimac bio zdrav i srećan.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: