Vozač udario uličnog psa i dao 600 € za njegovo lečenje

Belka je napušteni pas iz beogradskog naselja Banjica. Od kada se rodila ona je na ulici, tamo spava i jede kada je sneg, i kada je kiša i kada su tropske vrućine. Ona je pametna, mirna i dostojanstvena.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

09:19

Vozač udario uličnog psa i dao 600 € za njegovo lečenje

Tekst i fotografije: Zivotinje.rs

Prednja leva šapa joj je od rođenja bila nefunkcionalna, ali je s tim nedostatkom naučila da živi i normalno se kreće. A onda se 17. jula dogodilo nešto što retko koji napušteni pas u životu može da izbegne.

"Bio je kišan i baš hladan dan, netipično za jul mesec. Bilo je vreme nedeljnog ručka i tišinu u našem naselju prekinuo je glasan pseći jauk. Izlećem i vidim čoveka kako stoji na kiši pored kola i telefonira. Prilazi mi, pita zbunjeno da li znam neku dežurnu veterinarsku ambulantu. Kaže: "Nisam mogao ništa da uradim, podletela je pod auto...". Tada shvatam da mi govori o Belki, keruši koju svi u kraju znamo i koja se već 4 godine lavovski bori za život na ulicama Banjice", priseća se Olja Pavlović.
Ova devojka je poželela da javno pohvali vozača koji je tog dana udario Belku, zbog onoga što je kasnije za nju učinio.

U vreme kada beogradski vozači udare ili čak usmrte čoveka na ulici, pa pobegnu sa lica mesta pre dolaska policije, ovaj čovek je kasnije dao 600 evra za spasavanje uličnog psa, koji je nehotice podleteo pod njegov auto. Zbog toga zaslužuje javnu pohvalu i orden za ljudskost!

Sklupčanog psa, sa krvavom njuškom i krvavim pednjim šapama vozač je uneo u svoj auto i po najvećem pljusku prevezao na drugi kraj grada, kod dežurnog veterinara.

"Insistirao je da plati sve troškove - operaciju, previjanja koja su se radila 25 dana kao i stacionar. Sve to je izašlo 600 evra. To bi retko ko učinio", kaže Olja.

Ipak, udarac automobila prouzrokovao je povredu nerva na Belkinoj prednjoj desnoj nozi, onoj koja je bila zdrava.

"Jedino rešenje da prohoda bila je operacija. Veterinar je operisao Beliku 2. avgusta i tada su joj u desnu nogu ugradili pločicu. Deset dana bila je u stacionaru, gde su je previjali i gde je primala terapiju", objašnjava Pavlovićeva.
Jedanaestog avgusta Belka je smeštena u privatni pansion na Miljakovcu. Devojka koja je vlasnik pansiona brine o njoj i Belka je stekla poverenje u nju.

"Belka se tek sada malo pripitomila, navikla na ljude i na maženja i društvo. Konačno smo joj obuzdali vagabunda u njoj i ona nam sada čak i jede iz ruke. Oporavlja se, ima apetit, sve fiziološke potrebe obavlja nesmetano. Voli da izađe iz svoje prostorije i sunča se u travi. Ali njoj treba više od toga. Neko kome će poželeti 'dobro jutro' u toplini stalnog doma", kaže Pavlovićeva.

"Dok joj je nađemo dom, nas nekoliko devojka plaćamo pansion, hranu i kontrole za Belku. Ona mora na snimanja, provere, a to sve puno košta. Mi brinemo i o desetak drugih pasa, pa bi nam pomoć dobro došla. Ipak, to nije rešenje, najbolje bi bilo kada bi Belka konačno otišla u neki siguran i stalni dom."

Ukoliko želite da udomite Belku ili da pomognete Olji i njenim prijateljicama da plate njeno lečenje i boravak u pansionu, pozovite ih preko Facebook stranice koja je posvećena Belki.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: