Veterinari: Razmislite pre kupovine psa ove rase

Kako bi se dobili psi koji su izgledom što savršeniji propisanom kinološkom standardu, nešto im se moralo oduzeti. Skraćivanjem njuške oduzela im se mogućnost normalnog disanja, gutanja, spavanja i mnogih drugih aktivnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2016.

21:59

Veterinari: Razmislite pre kupovine psa ove rase
Foto: Thinkstock

Britanski veterinari izdali su upozorenje kojim su sve potencijalne vlasnike pasa pozvali da ne kupuju engleske i francuske buldoge, Šicue, mopsove i ostale tzv. brahiocefalične rase pasa. U tome su ih podržala i vodeća britanska udruženja za zaštitu životinja.

Kako navodi bbc.com riječ je o psima prepoznatljivima po širokim glavama, kratkim vratovima i skraćenim njuškama. To nije njihov prirodan izgled, već je isti posljedica intenzivnog selektivnog uzgoja.

Laički rečeno, kako bi se dobili psi koji su izgledom što savršeniji propisanom standardu, nešto im se moralo oduzeti, a skraćivanjem njuške oduzela im se mogućnost normalnog disanja, gutanja, spavanja i mnogih drugih aktivnosti. Dobijeni su tako jako osetljivi i psi skloni oboljevanju, pogotovo ako se uzgojem bave nesavesni i neodgovorni uzgajivači.

Uzimajući u obzir da se čak tri takve rase (francuski buldog, mops, engleski buldog) nalaze u top 10 najpopularnijih pasa u Velikoj Britaniji kao posledica popularizacije i hiperproizvodnje (da se zadovolje potrebe tržišta) pojavio se veliki broj bolesnih pasa.

Nažalost, s njihovim zdravstvenim poteškoćama većina vlasnika upoznala se tek nakon kupovine, a budući da skupe operacije i lečenje mnogi ne mogu da priušte, javio se još jedan problem - povećan broj napuštanja navedenih rasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: