Pas više voli da ga pomazite nego da mu date poslasticu

Naučnici koji su dresirali pse da sede mirno u aparatu za magnetnu rezonancu, kako bi mogli da im skeniraju mozak, otkrili su da najbolji čovekov prijatelj ipak više voli da ga neko pomiluje nego da mu da poslasticu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2016.

13:05

Pas više voli da ga pomazite nego da mu date poslasticu
Foto: Thinkstock

Kako se navodi u kratkom izveštaju objavljenom u žurnalu "Socijalna kognitivna i afektivna neuronauka", eksperiment je pokazao potrebu da se razvije novi način posmatranja na to kako psi razumeju svet oko sebe.

"Postoji teorija o psima, koja ih predstavlja primarno kao Pavlovljeve mašine i koja insistira na tome da oni samo žele hranu i da su njihovi vlasnici najbolji način da do nje dođu. Međutim, sada postoji i viđenje da njihovo ponašanje jasno ukazuje na to da oni iskreno cene ljudski kontakt", navodi se u istraživanju.

Naučnici su trenirali grupu od 15 pasa da reaguju na tri različita signala - roze kamion je donosio nagradu u hrani, plava igračka je donosila verbalnu pohvalu, a četka za kosu nije donosila ništa.

Izvršena su 32 testiranja, u kojima su svi psi, očekivano, najslabije reagovali na četku, devet pasa je imalo istu reakciju na obe nagrade, ali su četiri bolje reagovala na plavu igračku, dok su samo dva bila za roze kamion.

Naučnici su identifikovali centar u mozgu koji reaguje na nagrade i otkrili su da psi jače reaguju na miris ljudi koje poznaju, a sledeće istraživanje će se usredsrediti na to kako psi "obrađuju" ljudski jezik.

U zaključcima istraživanja se navodi da bi ovo otkriće moglo da se koristi za "razvrstavanje" radnih pasa, odnosno da oni koji preferiraju tapšanje po glavi i verbalnu nagradu budu psi za terapiju ili za pomoć ljudima, dok bi oni koji bolje reaguju na hranu lakše mogli da se prilagode spasilačkim ili tragačkim misijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: