Kako pomoći spasenom psu da se navikne na novi dom?

Prvih nekoliko dana u vašem domu mogu biti posebno kritični za novog ljubimca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2016.

08:59

Kako pomoći spasenom psu da se navikne na novi dom?
Foto: Thinkstock

Vašem novom psu neće biti baš najjasnije gde se nalazi i šta može očekivati od vas. Zato je važno postaviti određena pravila druženja s porodicom kako bi vaš pas lako prošao kroz prelazni period, pogotovu ako je taj pas spasen sa ulice…

1. Počnite dresuru sa samo par jednostavnih komandi kao što su “sedi” ili “lezi”. Ova rana interakcija pomaže da se ostvari, ojača i razvija odnos između životinje i vlasnika.

2. Budite strpljivi! Podstaknite spasenog psa da priđe vama, a ne uvek da vi prilazite njemu. Imajte na umu da on već ima složenu ličnost, što može biti veoma korisno da shvatite šta pas zapravo voli a šta ne. Ako dopustite da vam pas priđe kada je on spreman na to, to zaista pomaže da se izgradi prijateljski odnos između vas i vašeg novog ljubimca.

3. Budite dosledni. Uverite se da svaki član porodice, svaki put i svakog dana šalje istu poruku psu. Psi vole pravila, jer im pomažu da bolje izgrade poverenje, shvate porodicu i novi dom. Pas koji je shvatio pravila može da se opusti.

4. Postavite dugoročne ciljeve, a ne kratkoročna rešenja. Biće potrebno malo vremena da pas razume neke stvari, ali kada ih shvati verovatno ih nikada neće zaboraviti. Pored toga, vaš novi prijatelj biće sa vama godinama, pa je važno rešavati probleme na "duge staze".

5. Koristite igračke ili TV emisije osmišljene za pse kako bi vaš ljubimac bio okupiran kada vi niste kod kuće. Ovo je posebno važno ako ste van kuće po nekoliko sati. Psi su pametni i potrebna im je umna stimulacija.

6. Uvek koristite “pozitivne” metode dresure. Baš kao i ljudi, i psi koji su anksiozni ili pod stresom teže uče. Pas treba da ostane miran i fokusiran, da komunicira sa vama i nauči ono što vi želite da ga naučite.

Ukoliko sa strpljenjem pomognete psu da prevaziđe ovaj vrlo stresan period, imaćete dobro prilagođenog novog člana porodice...

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: