Kako pravilno šetati psa?

Nema psa koji ne uživa u dugim šetnjama. Međutim, kako biste energiju usmerili na pravi način, važno je da vašeg ljubimca šetate pravilno. Pročitajte nekoliko saveta kako biste i vi i pas uživali u šetnji...

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

08:50

Kako pravilno šetati psa?
Foto: Thinkstock

Adekvatna ogrlica

Za većinu pasa preporučuje se korišćenje ogrlica koje se stavljaju oko vrata, za razliku od onih koje idu preko grudi. Ogrlica oko vrata i povodac pružaju najbolju kontrolu nad psom. Ukoliko pas počne previše da vuče, lako možete povući povodac na gore ili sa strane. Zatim, odmah popustite povodac.

Odgovarajući povodac

Stručnjaci za dresuru pasa preporučuju povoce od najlona dužine do dva metara, koji se vezuju za ogrlicu oko vrata. Fleksi povoci mogu na različite načine ugroziti bezbednost psa. Kako pas ima više slobode kretanja, može se oteti kontroli na ulici ili da se zapetlja.

Priprema za šetnju

Nemojte čekat da pas traži da ide u šetnju, već se preporučuje uspostavljanje određene rutine. Pre polaska, sačekajte da pas mirno sedne pre nego što mu stavite ogrlicu i povodac.

Položaj psa

Tokom šetnje pas treba da ide pored ili iza vas. Psi smatraju da onaj ko hoda ispred i prvi ujedno je i vođa čopora. Ukoliko pas hoda ispred vas, obično i vuče povodac, a vi tako gubite kontrolu nad situacijom. Kada pas počne da vuče, zaustavite se i recite mu da sedne. Kada pas bude naučio da kada god vuče moraće da stane i sedne, prestaće to da radi.

Odvraćanje pažnje

Kada izađete u šetnju hodajte oštro, umerenim tempom i sigurno. Pas oseća vaše samopouzdanje i olakšanje povoca. Nemojte se uznemiravati ukoliko naiđe drugi pas, tako neće ni vaš pas. Krećite se napred i blagim trzajem vrtatite pažnju psa na šetnju.

Šetanje više pasa

Šetnja odmah postaje komplikovana sa više pasa! Međutim, izvodljivo je. Ukoliko čuvate više ljubimaca, hodajte sa istim borjem pasa sa svake strane, ako je to moguće. Životinje često usvajaju navike drugih, što olakšava stvari ukoliko su psi mirni i opušteni. Važno je uspostavite kontrolu nad situacijom kako se psi ne bi upetljali oko vas. Ipak, ponekad je bolje da iaći u dve šetnje, nego da se situacija otrgne kontroli.

Šetnja sa decom

Mnogi roditelji dele obavezu šetanja psa sa decom, što nije uvek najbolje rešenje. Pre svega, potrebno je utvrditi da li su pas i dete zajedno bezbedni. Ukoliko imate velikog psa, očigledno da malo dete neće moći da ga kontroliše. Preporučuje se da se dete i pas prate, sve dok ne budete sigurni da je vaš mališan bezbedan i dovoljno odgovoran.

Šetnja bez povoca

Pas treba da se šeta bez povoca samo ukoliko ste na bezbednom mestu. Pri tom, morate biti sigurni da vaš ljubimac poštuje komande. Uvek motrite na psa, jer njuh može da ga odvede u drugom pravcu.

Kada budete uspostavili kontrolu nad psom, izlazak napolje prijaće i vama i vašem ljubimcu.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: