Psi više vole Bijonse nego Betovena

Većina pasa bolje reaguje na pesmu Bijonse "Single ladies" i moderni zvuk nego na Mocartovu "Malu noćnu muziku" i klasične kompozicije, to je rezultat eksperimenta "Muzičke preferencije domaćih pasa" koju je organizovala kompanija "Soni".

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

13:40

Psi više vole Bijonse nego Betovena
Foto: Thinkstock

Kao i ljudi, i psi imaju svoj muzički ukus, pokazalo je sprovedeno istraživanje.

U eksperimentu je učestvovalo devet pasa različitih rasa kojima su naizmenično puštani hitovi Bijonse, Džastina Bibera, Tejlor Svift, Elvisa Prislija i Martina Geriksa i večne klasične kompozicije Baha, Pahelbela, Mocarta, Betovena i Čajkovskog.

Rezultat je pokazao da gotovo dve trećine ispitanih pasa (62 odsto) spontano radije bira da sluša na primer Bijonse, nego Betovena i klasične kompozicije koje je izabralo 38 odsto pasa.

Istraživači su puštali po jednu popularnu i jednu klasičnu pesmu s dva zvučnika dubokih baseva i u kombinaciji s raznobojnim trosmernim osvetljenjem koje prati ritam, a psi su se uglavnom duže zadržavali ispred zvučnika s popularnom muzikom, što sugeriše da više uživaju u slušanju energičnih ritmova.

Kakve pesme prijaju čovekovom najboljem prijatelju ispitivale su stručnjak za percepciju kod životinja i članica evropskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja dr Ana Vilkinson i doktorantkinja Natalija Albukerki.

"Želeli smo da damo novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podijumu za ples", rekao je direktor sektora za video i zvuk u kompaniji "Soni Jurope" Alberto Ajala.

Naučnici su i ranije ispitivali kako muzika utiče na životinje, i zaključili su, na primer, da krave koje slušaju Mocarta daju više mleka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: