Šta je “slobodno hranjenje” i zašto je opasno za pse?

uvek dostupnu? Činija mu je uvek puna, čak i kada nije vreme za jelo? Ako je tako, možda ljubimcu činite “medveđu uslugu”...

Izvor: B92

Nedelja, 24.04.2016.

08:50

Šta je “slobodno hranjenje” i zašto je opasno za pse?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Većina stručnjaka smatra da nije dobro ostaviti psima hranu u posudi kako bi jeli kada im se prohte, što se naziva slobodnim hranjenjem.

“Slobodno hranjenje” podrazumeva da je hrana psu dostupna u svakom trenutku bez vremenskog i količinskog ograničenja. Slobodno hranjenje je svakako najlakša opcija za vlasnike - dovoljno je samo napuniti činiju do vrha i dodavati kada primetimo da hrane ponestaje. Na žalost, ono što je jednostavno za vlasnike nije uvek dobro za životinje.

Psi koji se “slobodno hrane” češće pate od gojaznosti. Kada je ljubimcu hrana uvek na raspolaganju, često će iz dosade gricnuti po malo, čak i kada nije gladan.

Čak i ako vaš pas nema problema sa viškom kilograma, ipak bi trebalo izbegavati slobodno hranjenje. Gubitak apetita je jedan od prvih znakova mnogih bolesti, a to ćete teže uočiti ukoliko psa hranite na ovaj način. Naravno, sigurno ćete primetiti kada je vaš pas prestao da jede u potpunosti, ali tada je bolest možda napredovala. Rano otkrivanje bolestije veoma važno za uspešno lečenje, a gubitak apetita ćete odmah primetiti ukoliko psa hranite samo u određeno vreme.

Takođe, ovaj izbor hranjenja može pospešiti agresivno ponašanje psa. Naime, kada je hrana uvek dostupna, pas je doživljava kao dragocen resurs koji treba štiti sve vreme, i možda će početi da agresivno štiti svoj obrok.

Ostavljajući ljubimcu hranu dostupnu sve vreme nije baš higijenski. Naime, na taj način u vaš dom se privlače insekti, glodari i bakterije.

Stručnjaci savetuju da se ograniči količina hrane i vreme kada je obok "dostupan". Odredite količinu hrane koja je potrebna vašem psu, kako bi bio zdrav i održao normalnu težinu. Ukoliko pas nije završio obrok u roku od 15 do 20 minuta, sklonite posudu sa preostalom hranom, bacite ostatak, i nemojte nuditi više hranu do sledećeg redovnog obroka.

Koristeći ovu metodu, bolje ćete upoznati svog psa i njegove navike pa ćete tako lakše primetiti neuobičajena ponašanja. Na primer, pas sa stomatološkim problemima i bolovima u usnoj duplji, može pojesti svoj obrok, ali mu za to treba mnogo više vremena.

Takav raspored olakšava učenje psa izvršavanju nužde van stana. Štenciobično moraju napolje 20 do 30 minuta nakon što su jeli, a ako znate kada vam je pas jeo, lakše ćete proceniti kada mora napolje.

Ovo je takođe dobar način da se nahrane izbirljive životinje. Ponekad je ljubimcu potrebno samo da malo ogladni pre nego što "navali" na obrok.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: