10 rasa pasa sklonih gojaznosti

Gojaznost postaje sve veći problem kod pasa. Međutim, neke rase su sklonije gojenju zbog genetske predispozicije, oblika tela, ili drugih bolesti. Ako vaš pas pripada rasi sa ove liste, vodite računa o njegovoj težini...

Izvor: zivotinje.rs

Nedelja, 24.01.2016.

08:50

10 rasa pasa sklonih gojaznosti
Foto: Thinkstock

1. Bigl

Vlasnici ove rase moraju biti oprezni u tome koliko hrane daju svom psu. Sa povećanjem telesne mase ova rasa je sklona lipomima, vrsti benignog masnog tumora.

2. Buldog

Ova rasa ume da bude vrlo pohlepna kada se radi o hrani, pa samim tim imaju tendenciju da jedu i više nego što im je dovoljno. Takođe, oni lako i brzo dobijaju na težini. Ali kada ih jednom dobije, teško je izgubiti taj višak kilograma.

3. Bokser

Bokseri su skloni hipotireozi, bolesti nedostatka hormona koji dovodi do povećanja težine. Takođe, i hipertireoza kod ove rase može da se razviju u bilo kom starosnom dobu, pa veterinari savetuju rutinsku proveru na godišnjem nivou.

4. Jazavičar

Jazavičari umeju da budu pomalo lenji, pa zbog nedostatka aktivnosti često dolazi do gojaznosti. Gojaznost može predstaviti pravi problem ovoj rasi, jer već zbog oblika tela često imaju problem sa kičmom.

5. Nemački ovčar

Pored toga što su skloni gojaznosti, nemački ovčari često pate od displazije laktova i displazije kuka. Povećanje težine može pogoršati ova stanja.

6. Zlatni retriver

Uprkos tome što su relativno veliki psi, zlatni retriveri vole da uživaju u zatvorenom prostoru mirnim načinom života. Ali ne dozvolite da ta udobna ideja dovede do nagomilavanja kilograma kod vašeg psa.

7. Labrador retriver

Takođe, i ova rasa je sklona taloženju kilograma ukoliko joj se ne obezbedi dovoljno aktivnosti. Redovno vežbanje je ključno za zdravlje labradora. Kada god je moguće, izvedite labradora na plivanje, jer je to jedna od omiljenih aktivnosti ove rase.

8. Njufaundler

Njufaundleri su poznati kao krupni, veliki psi, koji normalno teže i do 150 kilograma. Ali uprkos njihovoj veličini, vrlo lako se dešava da se ovi psi prehranjuju zbog njihovog otvorenog apetita. Takođe, i ova rasa je sklona brojnim drugim bolestima, a višak kilograma može samo pogoršati njihovo zdravlje.

9. Mops

Kao i buldog, mops je vrlo sklon gojenju, a pošto su po veličini manji još lakše se goje. Takođe, važno je napomenuti da ova rasa vrlo teško gubi težinu, pa je najbolje prvenstveno sprečiti gojaznost.

10. Rotvajler

Ova krupna rasa vrlo lako dobija kilograme, a neki ljudi se i namerno trude da njihovi psi budu što veći. Međutim, i rotvajleri su skloni hipotireozi, displaziji laktova i kukova, a gojaznost može samo pogoršati ta stanja.

Ukoliko čuvate neku od ovih rasa pasa, vrlo je važno da svom ljubimcu svakodnevno obezbedite dovoljno aktivnosti kako ne bi došlo do nagomilavanja kilograma. Redovne šetnje i pravilna ishrana neophodne su za dobro zdravlje ovih pasa...

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: