Rase kojima ne opada dlaka: Istina koju vam neće reći

Maltezer, bišon, ši-cu, jorkširski terijer, pudla, šnaucer, portugalski vodeni pas i tulearski pas pasmine su pasa koje uzgajivači često nazivaju hipoalergijskim.

Izvor: index.hr

Utorak, 01.12.2015.

16:45

Default images
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ističu da su to psi kojima ne opada dlaka i da su kao takvi savršeni kućni ljubimci za ljude alergične na dlaku. Nažalost, hipoalergene pasmine pasa ne postoje.

Problem je u tome što ljudi nisu alergični na pseću dlaku, već na protein koji se nalazi u psećoj krvi.

Psi ga izlučuju kroz kožu gde, između ostalog, dolazi u dodir sa psećom dlakom, preko koje se prenosi na čoveka.

Osim putem dlake, protein koji je okidač za alergiju prenosi se i preko pseće pljuvačke, mokraće i/ili putem pseće peruti (komadići mrtve kože).

Navedene pasmine luče manje navedenog proteina, ali ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju tvrdnje kinologa da postoje pasmine pasa koje ne proizvode navedeni protein.

Ipak, nije sve izgubljeno, jer stručnjaci za sve alergičare koji žele psa nude nekoliko saveta.

Psu ne smete dozvoljavati da boravi u vašem krevetu, na trosedu i ostalim delovima nameštaja, gde provodite najviše vremena.

Odmah nakon maženja operite ruke i ne dozvoljavajte da vam pas daje 'poljupce'. Prostor u kojem pas boravi svaki dan usisavajte, a neko od članova porodice ko nije alergičan neka psa redovno češlja, četka i kupa. Po mogućnosti sve to radite na otvorenom, a ne u prostorijama gde često boravite.

Sve navedeno odnosi se i na mačke, s tim da mačke po pravilu proizvode više proteina koji uzrokuje alergiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: