Šta da uradite kada se vaš pas potuče s drugim psom?

Bilo da vaš pas učestvuje u tuči ili ne, nekada ćete se naći kao svedok međusobne tuče pasa koju je potrebno sprečiti. Agresivni psi su vrlo opasni, zato ovakvoj situaciji treba pristupiti s posebnim oprezom. Pročitajte kako da bezbedno sprečite tuču!

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2015.

10:02

Default images
Foto: Thinkstock

Naučite da prepoznate znake agresije
Većina pasa pre nego što napadne drugog pokazuje agresivne znake, a ukoliko ih prepoznate, možda ćete moći da sprečite tuču pre nego što počne.

Kada agresivnost u njemu raste, pas postaje veoma miran, ukopan, nepomičan i krut, reži i laje preteće, pa čak grize, gura njuškom i pokazuje zube.

Utvrdite da li je to stvarno tuča ili samo igra
Igra borbe je potpuno normalno ponašanje pasa, pa čak i od velikog značaja za razvoj štenaca. Zato je važno da se napravi razlika između tuče i igre.

Igra obično počinje tako što se psi sagnu na prednje šape kako bi drugima pokazali da su prijateljski nastrojeni. Tokom igre psi stalno “razmenjuju” dominaciju jureći jedni druge.

Reagujte što pre
Nemojte čekati da psi sami reše tuču, inače mogu pretrpeti ozbiljne povrede. Ipak, to ne znači da se treba odmah umešati u borbu, jer se možete povrediti i još više podstaći pse da nastave. Bezbednost je na prvom mestu!

Ne paničite!
Bez obzira na to kako ste reagovali, važno je da ostanete smireni i pribrani. Psi mogu da “čitaju” naša emotivna stanja, pogotovu ako je u pitanju vaš ljubimac. Ukoliko je očigledno da ste uplašeni ili agresivni, te emocije će se jednostavno preneti na psa.

Potražite pomoć
Psi su opasni kada se tuku, a kada se nađete usred borbe i vi ste izloženi opasnosti. Ukoliko se nalazite u parku u kome i drugi vlasnici šetaju pse, neće biti teško da nađete pomoć. Ako ste kod kuće, mogu vam pomoći ukućani ili komšije.

Budite bučni
Pre nego što priđete tuči, pokušajte da psima odvučete pažnju bukom. Glasno i oštro lupite rukama ili nogama.

Smirite pse vodom
Ukoliko se nalazite u dvorištu i imate crevo za vodu, nemojte se ustručavati da ga iskoristite. Pustite jak mlaz ili polijte pse kofom vode, kako bi smirili strasti.

Napravite fizičku barijeru
Pokušajte da razdvojite pse bilo čime što vam je na raspolaganju: daskom ili kantom za smeće… Tako ćete se i vi zaštititi.

Ukoliko je potrebno, uključite se bezbedno
Ako ništa drugo ne pomogne, možda ćete morati da se fizički umešate kako biste zaustavili pseću tuču. Zato je važno da znate šta treba raditi a šta ne kako biste i vi bili bezbedni.

Instinktivno, većina vlasnika u tom trenutku povuče psa za ogrlicu, što je vrlo opasno. Agresivni pas može lako i iznenada da okrene glavu i ujede vas. Ukoliko imate pomoć druge osobe, svako bi trebalo da uhvati po jednog psa za zadnje noge odmah ispod kukova i podigne kako biste ih izvukli iz tuče.

Odvojite pse
Kada razdvojite pse, onemogućite im vizuelni kontakt, iako izgleda da su se smirili, jer mogu vrlo brzo ponovo započeti tuču.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: