Nišlije, oprez: Pažljivo s ljubimcima napolju

Prvi put ove godine u Nišu će se 11, 12. i 13. maja tretirati zelene površine protiv krpelja, pa stručnjaci savetuju građane da u vreme prskanja ne budu na tretiranim površinama, niti da tamo izvode svoje kućne ljubimce.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2015.

08:47

Default images

Foto: ChvyGrl/ Flickr.com

U preduzeću čiji radnici suzbijaju krpelje kažu da ne snose posledice u slučaju oštećenja zdravlja pojedinaca i njihovih životinja i da građani moraju da se pridržavaju navedenih uputstava. Nišlije, u ponedeljak, utorak i sredu dobro razmislite gde ćete prošetati svog ljubimca.

Program dezinsekcije:

Ekipe će biti na terenu od 8 sati ujutru, a zaprašivaće uređajima sa zemlje.

11. maj 2015.
Opština Niška Banja: centralni park u Niškoj Banji, park ispred hotela "Zelengora"
Opština Pantelej: izletišta kod pešačkog mosta u Brzom Brodu, na Kameničkom visu, kod spomenika na Čegru, Vrežinskog bazena, travnjak u Ulici II proleterske brigade, dvorište Crkve Sv. Pantelejmona, dvorište Doma učenika u Ulici Kosovke devojke, travnate površine nišavskog keja

12. maj 2015.

Opština Medijana: parkovi Sveti Sava, Čair, na Trgu kralja Aleksandra u Ulici Nikole Pašića, u Ulici Obilićev venac, Stari park pored Nišave, travnate površine nišavskog keja do naselja Nikola Tesla, travnjak oko spomenika Ćele-kula i dvorište Saborne crkve

13. maj 2015.

Opština Crveni krst: parkovi Tvrđava i ispred zgrade Univerzitet, travnate površine nišavskog keja
Opština Palilula: spomen-park Bubanj, park kod Železničke stanice, travnate površine gradskog groblja i Minovog naselja i dvorište Svetinikolske crkve

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika tretman se odlaže za prvi naredni dan sa pogodnim uslovima. Za sve dodatne informacije u vezi sa ovim tretmanom, građani mogu da se obrate Preduzeću „Sanit M&M“ telefonom na brojeve 018-258-019 i 018-243-876.

Zaprašivanje protiv krpelja i komaraca daje najbolje rezultate ako se vrši krajem marta, a pošto su se krpelji već pojavili, lekari savetuju građane da ih nikako ne vade sami, već da se odmah jave lekaru.

Takođe, vodite računa i o svojim kućnim ljubimcima – ukoliko primetite da se krpelj već nastanio na koži vašeg ljubimca, postoji samo jedan bezbedan način da ga uklonite. Uhvatite ga vrhovima prstiju ili pincetom za deo koji viri, okrenite u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu i snažno povucite.

Dobro pogledajte da li ste izvadili celog krpelja. On izgleda vrlo ružno i mnogi ljudi se plaše da ga dodirnu, ali setite se da imate viši cilj – da zaštitite sebe i svog mezimca!

Čak i kratak boravak na travnjaku ispred zgrade može biti dovoljan da se nezvani gosti prikače za vašeg psa, ili za vas! Izgleda da više ne važi pravilo da krpelja ima samo u visokoj i gustoj travi, jer se po iskustvima pojedinih čitalaca našeg portala krpelj može zakačiti za ljubimca i u kratkoj šetnji po gradu.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: