Ishrana po uzrastu psa

Da bi vaš pas bio zdrav i dugovečan, neophodno je da mu ishrana pruži materije koje su u ravnoteži i kvalitativno i kvantitativno, i na taj način pokrije sve njegove dnevne potrebe (oko pedeset neophodnih hranljivih sastojaka). Naravno, potrebe za hranom variraju zavisno od uzrasta.

Izvor: zivotinje.rs

Sreda, 29.04.2015.

08:59

Default images
Foto: Thinkstock

Mladi, odrasli i stari psi treba da se hrane različito i posebno prilagođeno datoj životnoj dobi.

Dobro organizovana ishrana podrazumeva da je hrana:
- prilagođena njegovom uobičajenom ponašanju prilikom ishrane, specifičnostima njegovog varenja i metabolizma;
- dovoljna i uravnotežena zavisno od njegovog okruženja;
- privlačna, ali i ekonomična po mogućstvu.

ŠTENE
Da bi se štene pravilno razvijalo i raslo, neophodno je da se precizno kvantitativno proceni potreba za hranom. Potrebno je da se dobro upoznamo s procesom rasta od trenutka kada štene prestane da sisa. Težina koja se kod šteneta meri svakodnevno (prosečno dnevno dobijanje na težini ili G.M.Q.) raste nakon rođenja, ne bi li dosegla jedan period mirovanja različite dužine, potom se postepeno smanjuje ukoliko se životinja približava zrelom životnom dobu.

ŠTENAD SITNE RASE
Kod štenadi sitne rase se povezuju rana zrelost i usporen rast. Odmah nakon rođenja, oni su prilično teški i približavaju se težini koja odgovara nagibu njihove krive rasta. To dobijanje na težini, s obzirom da je dostiglo apsolutnu vrednost, opada vrlo brzo. Njihove potrebe u ishrani je lako zadovoljiti, tim pre što se dojenje poklapa s periodom maksimalnih zahteva.

ŠTENAD KRUPNE RASE
Za razliku od štenadi sitne rase, štenad krupne rase zadaje više glavobolja. Njihova težina na rođenju je vrlo mala, teže sazrevaju (dugo i intenzivno rastu), dojenje je redukovano i skraćeno, završava se pre faze maksimalnog razvoja. Dakle, za štenad krupnije rase je neophodno dobro organizovati obroke.

HRANJENJE ŠTENETA

Pri hranjenju treba voditi računa:
- o raznolikosti rasa i krivuljama rasta;
- o tome da li je i u kojoj je meri štene sposobno da vari namirnice.

Ukoliko određene namirnice ne vari, morate obratiti pažnju koje su, i naravno, nastojati da ih izbegnete, uz prikladnu zamenu. Preporučuje se da štene unese visok procenat proteina (30% suve materije za sitne rase, od 37-38 % za krupne), vodeći računa o kvalitetu tih proteina.

Morate imati na umu da je mladi pas mnogo osetljiviji na svaki deficit proteina, s obzirom da taj deficit uzrokuje usporeni rast, nepovratni poremećaj u telesnom sklopu, anemiju, pad krvnih proteina, nedovoljni broja antitela što dovodi do pada imuniteta.

Treba voditi računa i o pravilnom unosu kalcijuma i fosfora da bi se sprečila osteofibroza (ozbiljna bolest kostiju) koja nastaje usled nedovoljne mineralizacije skeleta, i može se smatrati čestim oboljenjem kod štenadi koja se hrani isključivo mesom ili domaćim kašama, bez dodatnih minerala. Osnovni procenat fosfora i kalcijuma u namirnicama mora se kretati između 1,5 i 2% kalcijuma, a 1-1,5 % fosfora u odnosu na suvu materiju.

Štene ne treba da jede ni suviše mnogo ni premalo. Posebno ne treba kljukati psa hranom misleći da mu to pričinjava neviđeno zadovoljstvo, zato što će se ugojiti i kasnije imati problem sa tim. Čak se savetuje da se izbegava vlažna ili domaća hrana koja je jako ukusna. Preporučuje se komletna hrana, suva ili u supi, pri čemu štene najbolje reguliše svoju dnevnu potrošnju. Pojedini proizvođači predlažu posebnu hranu za krupne pse.

Period rasta je najvažnija faza života psa, koja će uticati na sve kasnije aktivnosti. Ishrana mora biti apsolutno savršena u tom smislu, posebno kada je u pitanju krupna štenad.

ODRASTAO PAS

Potrebe za ishranom u zrelom dobu su drugačije. Često se koristi termin „ishrana za održavanje“ i ona je namenjena sledećim psima:
- odraslim s normalnom fizičkom aktivnošću;
- psima u kućici prilikom odmaranja;
- sportskim i lovačkim psima prilikom odmaranja;
- kujama koje nisu u reproduktivnom periodu.

Ovo se, dakle, odnosi na pse čija je aktivnost svedena na minimum. Međutim, to je, realno, retko slučaj. Zbog toga je neophodno ne samo održavati psa, već postići stanje sveukupnog zdravlja, izbegavati sklonost ka gojaznosti, koja je vrlo česta kod psa.

Glavne karakteristike pravilne ishrane za održavanje su:
- održavati težinu uz dobru svarljivost namirnica, bez preteranog unosa masnih materija;
- očuvati lepotu kože i dlake pomoću esencijalnih masnih kiselina; zatim, neophodnih aminokiselina, kao i vitaminima grupe B.

Nastojte da, pri sastavljanju porcija, ispoštujete sledeću nutricionu ravnotežu, optimalnu za psa zrele starosne dobi:
- 25 odsto proteina;
- 10 odsto masnih materija;
- 3 odsto biljnih vlakana;
- 1,2 odsto kalcijuma;
- 1 odsto fosfora.

Ako pripremate domaće porcije, zapamtite sledeće pravilo:
- 1/3 mesa, 1/3 pirinča, 1/3 povrća;
- dodati neprženo biljno ulje i mineralno-vitamnisku dopunu u prahu.
U proseku treba dati 60 grama ove mešavine dnevno po kilogramu telesne težine.

OSTARELI PAS

Starenje je uzrok ćelijskih, metaboličkih i organskih promena u svakom živom organizmu. Kada govorimo o ostarelom psu, mislimo na period koji počinje od oko 8. do 9. godine života. U toku tog perioda dolazi do smanjenja različitih sposobnosti. Dokazano je da svaka greška u ishrani, nezavisno od starosti psa, može uticati na brži proces starenja.

Kada je u pitanju dnevni obrok ostarelog psa, treba znati sledeće:
- treba smanjiti 20 odsto unosa hrane, zbog smanjene fizičke aktivnosti;
- malo povećanje procenta proteina (27-28 odsto) da bi se zadržala optimalna nutriciona ravnoteža.

Neko preporučuje i smanjenje količine proteina, ali to je škodljivo i neophodno je samo u slučajevima bubrežne insuficijencije;
- treba povećati količinu vitamina, kao i biljnih vlakana za bolji rad creva.

Naravno, porciju je moguće prilagoditi prema vrsti ishrane koju budete odabrali. Kilogram domaće porcije obuhvataće sledeće sastojke:
- posnu govedinu 270 g
- jetru 80 g - kuvani pirinač 400 g
- pšenične mekinje 160 g
- tvrdo kuvano celo jaje 80 g
- 1 kafenu kašičicu suncokretovog ulja;
- 1 kafenu kašičicu kokosove biljne masti;
- 2 kapsule masne kiseline.

Ukoliko je u pitanju mešavina gotove hrane u istom opsegu, sastav će joj biti sledeći:
- 50 odsto hipokalorične hrane;
- 25 odsto hrane "fizio-rast";
- 25 odsto hrane "fizio-dopuna"

Možete psu davati i kompletno dijetetsku hranu. Pomoću pravilne ishrane je moguće poboljšati život psa, kao i usporiti proces starenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: