Zašto psi jure automobile?

Psi imaju instinktivnu potrebu da jure tj. love plen. Taj instinkt se zove predatorski okidač za poterom.

Izvor: Izvor: Njuska.com

Subota, 28.02.2015.

11:08

Default images
Foto: Thinkstock

Svaki put kada vlasnik baci lopticu, granu ili drugu omiljenu igračku, a pas potrči za tim predmetom, predatorski okidač je aktiviran. Isti okidač se aktivira i kada vlasnik naglo krene da “beži” od psa. Vlasnici takvo ponašanje shvataju kao igru, što ono i jeste, ali isti princip važi i za automobile, bickile, rolere, skejtbordove, druge pse, mačke i ostale životinje u pokretu (ovce, krave, zečeve…).

Upravo se zbog toga savetuje da nikako ne bežite ukoliko je neki pas agresivan prema vama. Pas u momentu kada objekat ili živo biće krene da beži ili se brzo udaljava od njega dobija utisak da je “pobedio”, a predatorski instinkt preovlađuje i pas se daje u poteru za “plenom”. Nagon za plenom je jedan od najsnažnijih stimulansa koji pas ima, pa je korekcija ovakvog ponašanja veoma teška. Potrebno je razumeti da je nagon za plenom dobra stvar, ali da je važno naučiti psa koji “plen” je poželjan, a koji treba da ignoriše, odnosno ne treba da ga percepira kao plen. Tako je na primer loptica dobar plen, dok su automobil i bickl, loš.

Najopasnija situacija je kada pas juri za kolima, jer će pre ili kasnije doći do povrede ili smrti psa. Može doći i do saobraćajne nesreće ukoliko vozač pokuša da izbegne psa. Opasni scenariji su brojni pa je najbolje raditi na prevenciji ovakvog ponašanja.

Prevencija

Kako bi sprečili psa da juri automobile, potrebno je da “uhvatite” prvi put kada štene pokaže interesovanje prema kolima i da mu skrenete pažnju sa automobila na vas. Ovo možete postići tako što ćete u šetnju poneti ukusne poslastice i omiljene igračke vašeg ljubimca. Dok šetate, čim primetite da pas zaiteresovano gleda u automobile, pozovite ga po imenu. Kada vas pas pogleda, nagradite ga poslasticom ili igračkom i hvalite njegovo ponašanje.

Ukoliko se pas ne odazove na vaš poziv, skrenite mu pažnju hranom ili igračkom i kada se fokusira na vas, dajte mu nagradu uz hvaljenje. Budite strpljivi i ponavljajte ovu radnju svaki put kada se pas fokusira na automobil. Vremenom će pas pogledati prvo u vas kada u blizini bude prolazilo vozilo. Tada ga ponovo nagradite. Na ovaj način ćete rešti problem u korenu. Ista tehnika može da se primeni i na ostale situacije (bicikli, roleri, skejtbordovi).

Kako izdresirati psa koji već ima naviku da juri vozila?

Veoma je teško ispraviti ponašanje psa koji posmatra vozila kao plen. Tu se može videti koliko je jak nagon prema plenu koji smo ranije pominjali. Najbolje je zatražiti profesionalnu pomoć od iskusnih trenera, ali najpre se raspitajte koje metode treneri koriste. Neki treneri koriste fizičko kažnjavanje psa (udarci, elektro šokovi), što redakcija njuške ne podržava.

Postoje humanije metode kroz pozitivan trening kliker metodom ili uz pomoć jakog zvuka koji može da odvrati psa i skrene mu pažnju. Ukoliko želite da sami ispravite ponašanje mezimca, obratite pažnju na sledeće stvari:

1. Ukoliko imate dvorišnog psa, obezbedite kvalitetnu ogradu oko placa, a ako se dvorište nalazi pored puta kojim prolaze vozila, bilo bi dobro da kroz ogradu ne može da se vidi (ograda od drveta, kamena…).

2. Ako šetate psa bez povoca, činite to samo na mestima gde nema puteva i saobraćaja.

3. Naučite psa da dođe na poziv. Koristite duži povodac kako bi mogli da iskontrolišete psa ukoliko se ogluši o komandu “dođi”. Potrudite se da komandu “dođi” vežbate u što različitijim situacijama. Kada pas nauči komandu “dođi” samo u mirnim i kontrolisanim situacijama, moguće je da će se oglušiti na komandu poziva kada se nađe blizu kola. Tada će verovatno prvo potrčati za kolima, a tek posle doći kod vas.

Šta ne treba raditi:

- Nemojte fizički kažnjavati psa kada pokaže interesovanje za jurenje automobila. Fizičko kažnjavanje može da prouzrokuje druge probleme kao što su strah ili agresija, a možete i da uzdrmate dosadašnje poverenje koje ste izgradili.

- Ne pokušavajte da “kontrolisano udarite” psa kolima kako biste ga uplašli.

- Ne gađajte psa predmetima iz kola u pokretu kako bi ga uplašili.

Ovakvi pokušaji da se pas odvrati od jurnjave za automobilima, su potpuno beskorisni, a najčešće se završe sa ozbiljnim povredama ili fatalnim ishodom za psa.

Izvor: Njuska.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: