Ovako Jagodina smanjuje broj pasa lutalica

Otvaranjem prihvatilišta za napuštene životinje i formiranjem Zoohigijenske službe, u Jagodini je znatno smanjen broj pasa lutalica, a manje je i isplata iz budžeta građanima zbog ujedna pasa na ulici, procenjuju gradske vlasti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.02.2015.

13:16

Default images

Foto: Lauri Väin / Flickr.com

Zoohigijenska služba je prošle godine na ulicama Jagodine "uhvatila 360 pasa, od kojih je 250 udomljeno, čipovano i vakcinisano. Sterilisano je 110 pasa i toliko vraćeno u stanište", stoji u izveštaju JKP "Standard", u čijem je sastavu prihvatlište, koji je poslat Skupštini grada.

Prihvatilište u Jagodini kao i usluge Zoohigijenske službe odnedavno, po ugovoru sa JKP "Paraćin", za smeštaj pasa lutalica koristi i opština Paraćin, Zoohigijenska služba, radi od 7 do 23 sata i najviše je intervenisala po pozivu građana.

Uz hvatanje pripadnici službe rade i druge poslove: hranjenje i pojenje pasa, čišćenje i dezinfekcija bokseva, šetnja i kupanje pasa, pevoz u veterinarsku stanici radi pružanja lekarske pomoći, prevoz pasa radi čipovanja, vakcinisanja i sterilisanja, navodi se u izveštaju. U Prihvatilištu za životinje u Jagodini, otvorenom u septembru 2012. godine, sprovodi se programa "uhvati, steriliši i vrati", kroz koji je prošlo oko stotinu pasa, kojih je većina posle, sa "žutom minđušom" u uvu, vraćena na ulicu.

Reč je o sprovođenju programa kontrole i samanjenja ulične populacije pasa u ovom gradu, rečeno je novinarima u Veterinarskoj stanici u Jagodini koja obavlja sterilizaciju, vakcinaciju i čipovanje pasa u prihvatilištu o trošku lokalne samouprave.

Jedna od tačaka ovog programa je i primena CNR (catch-neuter-return) metode, uhvati, steriliši i vrati, i psi koje građani vide na ulicama Jagodine sa žutim markicama u uvu, prošli su ovu metodu, odnosno vakcinisani su protiv besnila, čipovani i sterilisani, objašnjavaju veterinari.

Prihvatilište za životinje u Jagodini je kapaciteta 200 životinja, prostire se na oko pola hektara i izgrađeno je po evropskim standardima i propisima. Ispunjava stroge ekološke i veterinarske zahteve.

Ima podno grejanje, klima-uređaje, veoma dobro opremljenu Veterinarsku ambulantu. Izgradnja Prihvatilišta je "koštala" 12.000.000 dinara. Skupština grada je u aprilu 2013. godine donela i "Strategiju o zaštiti životinja" čiji je autor veterinar Vladimir Jovanović. Prema evidenciji Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji, u opštinama Pomoravskog okruga se godišnje dogodi oko 600 - 700 ugriza pasa lutalica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: