Kako rešiti problem nekontrolisanog mokrenja psa?

Sonja Švec: Pre petnaest dana udomili smo kujicu posavskog goniča staru sedam meseci. Svaki put kad je uzbuđena (trebamo ići u šetnju ili se vraćamo kući) ona se popiški. Molim vas za savet kako da rešimo taj problem.

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2015.

20:18

Default images
Ilustracija (Foto: rist2796 / Flickr.com)

Mokrenje usled pokoravanja je ono što se dešava kod Vaše kujice. To nije neobično ponašanje za štence (češće se dešava kod ženki), mada se može zadržati kao problem i u ponašanju odraslih jedinki.

Kao što sam rekla, u pitanju je problem u ponašanju, osim ako ne postoji zdravstveni problem zbog kojeg bi se pas tako ponašao. Klinički pregled i neophodne dijagnostičke metode mogu isključiti prisustvo patologije.

Stoga je neophodno da naučite jezik dominacije i potčinjenosti da biste razumeli koren ovog problema.

O dominaciji i potčinjenosti štenci uče od svojih majki, te kolutanje očima, prevrtanje na leđa i mokrenje jesu gestovi kojima pokazuju svoju potčinjenost, ako se na bilo koji način osete ugroženim, bilo od ljudi ili drugih pasa.

Bitno je da shvatite da imate vrlo osetljivu i delikatnu jedinku koja ekstremno reaguje na svaki Vaš potez. Kod ovakvih pasa kažnjavanje nema efekta, čak čini celu situaciju još gorom, jer se pas oseća još više ugroženim.

Ovakvog psa uvek pohvalite (nagradite) kada uradi nešto dobro, čime joj podižete samopouzdanje i gradite neraskidivu povezanost između vas i nje. Kada stignete kući nemojte je pozdravljati u stojećem stavu (da stojite iznad nje), već se spustite na njenu visinu i neka ona priđe vama. Smanjite stepen uzbuđenja pri izlasku napolje na minimum (od vašeg ponašanja umnogome zavisi i njeno ponašanje), radite na podizanju njenog samopouzdanja i budite strpljivi.

U većini slučajeva ovakvo ponašanje prestaje kada pas odraste i sazri.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante „Pas, mačka i …“, možete pročitati OVDE.

Foto: rist2796 / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: