Šta vam pas poručuje lavežom?

Jedan od glavnih načina na koje psi komuniciraju s ljudima je lavež.

Izvor: Index.hr

Nedelja, 14.12.2014.

08:59

Default images

Foto: Brian Moriarty / Flickr.com

Ipak, ponekad je teško protumačiti šta vam vaš četvoronožni prijatelj poručuje. Evo nekoliko razloga zbog kojih psi laju.

1. Neko je na njegovoj teritoriji

Snažni lavež može biti upućen uljezima i poručuje im da odu s njegovog poseda.

2. Strah

Lavež može biti i znak kojim vam vaš četvoronožni prijatelj poručuje da se događa nešto što je za njega vrlo neprijatno. U takvim situacijama pas će se obično nakon svakog laveža pomeriti nekoliko koraka napred.

3. Oseća se zapostavljeno

Ako ograničite njegovo kretanje unutar neke sobe, budite sigurni da će početi da laje, jer psi ne vole da se osećaju ograđeno i zapostavljeno.

4. Nešto ga boli

Ako pas cvili i laje, verovatno ga nešto boli. Ukoliko takvo oglašavanje potraje, odvedite ga veterinaru.

5. Raspoložen je za “razgovor”

Ako čuje lavež sa ulice ili iz susednog stana, verovatno će i sam početi da laje. Ovakav društveni lavež je sasvim prirodna pojava, a teško ćete ga odvići od takvog ponašanja. Naime, ako počnete da vičete na njega, dok on laje, pomisliće da ste mu se pridružili u komunikaciji s komšijama.

6. Nedostajete mu

Neki psi su poput dece i osećaju se uznemireno kada se “mama i tata” odvajaju od njih. Psi tada najčešće laju, cvile i time vam poručuju da žele da ostanete s njima.

7. Srećan je

Od svih laveža, najsrećniji je onaj koji je praćen mahanjem repa, kad dođete kući. Pas vam poručuje: "Drago mi je što si konačno tu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: