Veliki psi u stanu – okrutno ili ne?

Veliki psi poput doga, hrtova, bobtejla, mastifa ili šarplaninaca sve su češći prizor na ulicam naših velikih gradova. Njihovi vlasnici obično žive u stanovima, malim ili velikim. Zato nam se često nameće pitanje – da li je u redu čuvati veće pse u krcatim krajevima i stanovima? Možda ćete se iznenaditi ali odgovor je - ponekad da.

Izvor: zivotinje.rs

Petak, 12.12.2014.

08:23

Default images

Kada vidimo velikog psa, često pretpostavljamo da je njegovo mesto u dvorištu, pogotovu negde u selu, van grada. Ali većina velikih pasa ima tendenciju da postanu tihi i manje aktivni u odraslom dobu. Oni će rado biti vaš pratilac u šetnji po parku, a isto tako će uživati u odmoru u stanu dok ste vi na poslu. Mnogi stanovnici gradova cene velike pse zbog tih kvaliteta, kao i zaštite koju pas pruža - čak i ako, u stvarnosti, ne bi ni "mrava zgazio".

Ugalvnom već pomenute rase uglavnom su dobri kandidati za gradski život. Oni su, bez sumnje, vrlo aktivni dok su još štenci, ali kako sazrevaju vremenom se “olenje”. To ne znači da njima nije potrebna vežba, ali im nije potrebno onoliko istrčavanja i trošenja energije kao retriverima ili border koliju.

Međutim, nije svaki veliki pas pogodan za život u velikom gradu. Nekim rasama, poput velikog šnaucera, možda će biti potrebno više aktivnosti nego zauzet vlasnik može da mu obezbedi. Sa druge strane, njufaundlender će voleti gužvu u gradskim uslovima. Iako će se oni prilagoditi bilo kojoj kvadraturi stana, ipak ćete se možda saplitati o njih dok čistite ili prolazite.

Pre nego što nabavite psa, isplanirajte unapred i postavite sebi nekoliko pitanja pre nego što velikom psu pružite dom u velikom gradu… Koliko nedeljno radite? Koliko buke pravi pas?

Ukoliko ste mudro izabrati, vi i vaš nežni džin može živeti savršeno srećno u velikom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: