Praznična trpeza - opasnost za psa

Sezona slava se polako “zahuktava”, a vaš pas ili mačka će neminovno moliti i vas i goste za koji zalogaj bogatog posluženja. Ove godine, ukoliko slavite, pre nego što ostatke slavske trpeze date ljubimcu, pročitajte nekoliko saveta.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

08:59

Default images

Foto: Ed Schipul / Flickr.com

Prvenstveno, budite na oprezu i upozorite goste da ljubimcu ne daju bilo koju vrstu luka: praziluk, crni ili beli… Iako je istina da mala, dobro kuvana količina tih namirnica može biti bezbedna, konzumiranje luka u velikim količinama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Mnogi vlasnici ne znaju da grožđe, a samim tim i suvo grožđe u kolačima i drugim poslasticama, može biti vrlo toksično za ljubimce. Pokazalo se da ovo voće može da izazove otkazivanje bubrega kod pasa.
Iako prirodni zaslađivači mogu biti zdraviji izbor za nas, ipak zaslađivači za kolače i torte koji sadrže ksilitol su otrovni za životinje, i potencijalno smrtonosni za pse.

Poznato je da čokoladu treba držati van domašaja ljubimaca. Tokom praznika, međutim, čokolada jenezaobilazan sastojak raznih receptata. Uverite se da ove sezone vaš ljubimac ne konzumira ovu namirnicu, posebno čokoladu za kuvanje.

Alkohol uvek treba držati što dalje od ljubimaca, jer ono što mi smatratamo malom količinom može biti toksično za manju životinju. Takođe, imajte na umu da simptomi trovanja alkoholom mogu se javiti kod ljubimaca i nakon konzumiranja voćnih kolača, pogotovu ako je recept možda podrazumevao rum ili neki drugi liker.

Ljubimcu nikada nemojte davati ostatke sirovog testa od kolača i hleba. Prema rečima stručnjaka, ukoliko životinja pojede testo, telesna toplota izaziva da ono raste u stomaku. Kako se širi, ljubimac može iskusiti povraćanje, jake stomačne bolove i nadimanje, što može postati opasno po život i zahtevati operaciju.

Takođe, ne dozvolite ljubimcima prejedanje, u suportnom mogu patiti od bolova u stomaku, proliva, ili čak i gore - upale pankreasa. Zamolite goste da ljubimcu ne daju ispod stola ostatke hrane. Zapravo, najbolje je tokom slave pridržavati se uobičajenog rasporeda obroka.

Za kraj, pazite na kantu za đubre. Ako se vaš pas “dokopa” nje, može doći do zdravstvenih problema, od onih blažih poput nadimanja u stomaku, povraćanjanja i proliva, do onih ozbiljnijih.

Foto: Edward Simpson / Flickr.com

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: