Iran: 74 udarca bičem za vlasnika psa

Grupa iranskih konzervativaca predložila je danas nacrt zakona prema koje bi se sa 74 udarca bičem kaznili vlasnici pasa, za koje smatraju da su nečiste životinje.

Izvor: Beta

Petak, 07.11.2014.

14:20

Default images

Foto: James Elliman/Flickr.com

Predlog zakona, koji su potpisali 32 poslanika iranskog parlamenta u kojem dominiraju konzervativci, predvidja kazne za sve ljude koji drže pse u kući ili ih šetaju na ulici.

Zakon se ne bi odnosio na policiju, poljoprivrednike i lovce, već na one koji drže pse u stanovima u velikim gradovima poput Teherana.

U Iranu nema mnogo pasa u poslednjih desetak godina, ali su bogatiji Iranci od skora počeli da kupuje pse kao kućne ljubimce.

Policija je ranije hapsila vlasnike pasa na ulici i oduzimala životinje.

Ako parlament usvoji taj zakon, vlasnik psa bi mogao da bude kažnjen sa 74 udarca biča ili novčanom kaznom od 10 do 100 miliona rijala (370 do 3.700 dolara).

U Iranu se smatra "nečistim" pomaziti psa.

"Svako ko se šeta ili se igra s psom ili majmunom na ulici krši propise iranske kulture, kao i zdravlje i mir ostalih gradjana, posebno žena i dece", navodi se u predlogu zakona konzervativaca koji ne žele "najezdu" zapadnjačke kulture u Iranu.

Sličan zakon predložen je pre tri godine ali ga parlament nije usvojio ocenivši da postoje hitnija pitanja za razmatranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: