10 najčešćih uzroka agresije kod pasa

Ugriz psa može se sprečiti. Zato je prvi korak u prevenciji agresivnih ispada kod pasa poznavanje uzroka koji mogu podstaći takvu reakciju.

Izvor: Index.hr

Utorak, 28.10.2014.

08:50

Default images

1. Mala deca

Tačnije, njihovi brzi i nepredvidivi pokreti, koji mogu izazvati lošu reakciju. Ako imate psa koji nije previše prijateljski nastrojen prema deci, izbegavajte njihovo približavanje psu.

2. Bicikli, motori i drugi pokretni objekti

Brzi i pokretni objekti, koji su za psa novi i nepoznati, mogu izazvati paniku. Takođe, mnogi psi osete uzbuđenje zbog okretanja točka, zbog čega često krenu u poteru.

3. Prebrzo približavanje

Posezanje za psom, koje je za njega neočekivano, može biti vrlo neugodno i izazvati agresiju.

4. Poljupci i zagrljaji

I dok neki psi obožavaju da se maze, neki više vole da se ljudi oko njega suzdrže od zagrljaja i poljubaca. Pazite na znakove da je vaš pas pod stresom zbog toga i zamolite ljude da to ne rade s vašim psom.

5. Oštra kazna

Vikanje, grubo povlačenje ili udaranje psa može izazvati psa na odbranu. Prema tome, izbegavajte takve načine vaspitanja psa, kako ne biste podstakli agresiju.

6. Pretnja drugog psa

Ono što takođe može izazvati vašeg psa da se brani jeste i lajanje ili proganjanje drugog psa. Ako su vam poznati takvi psi u susedstvu, prošetajte svog psa negde drugde i nemojte rizikovati.

7. Doterivanje

Ponekad i obično češljanje, podrezivanje kandži i ostali načini doterivanja mogu izazvati agresiju kod psa. Zato budite sigurni da se polako krećete, da nemate nagle pokrete i pripazite na znakove koji vam jasno pokazuju da vašem psu nije ugodno.

8. Odbrana teritorije

Psi obično imaju više samopouzdanja na svojoj teritoriji, zbog čega mogu pokazati agresivnost ako stranac ulazi u njihovo dvorište ili kuću. Ako primetite da se vaš pas u takvim situacijama ponaša drugačije nego inače, upozorite goste da mu se ne približavaju naglo i nipošto ne uzimaju njegove igračke ili hranu.

9. Frustracija

Ako je vaš pas uznemiren zbog nečega, vrlo je verovatno da će on usmeriti svoju agresiju na neki drugi najbliži predmet, životinju ili osobu. Budite toga svesni kad krenete s njim u šetnju. Ako uočite takvo ponašanje, najbolje je da se odmah okrenete i krenete da hodate u suprotnom smeru od izvora njegove frustracije i uznemirenosti.

10. Blokiranje izlaza

Onemogućavanje bega u psu i te kako može izazvati agresiju. On želi da beži, a sada ne može, zbog čega jedino što može da učini jeste da se okrene i bori.

Foto: Image courtesy of Toa55 at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: