Šta je i kako se leči fistula paraanalnih vrećica?

Zorica Prvulović: Moj pas ima problema sa analnom žlezdom. Pre desetak dana njoj se stvorila fistula koja je pukla. Rekli su mi da je potrebno hirurško odstranjivanje žlezde. Zanima me da li je ta operacija komplikovana?

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2014.

10:58

Default images

Fistula paraanalnih vrećica (novostvoreni kanal, koji povezuje šupljinu u ovom slučaju upaljene paraanalne vrećice, sa spoljašnjom sredinom), nastaje u situacijama kada se normaln sadržaj vrećica ne prazni tokom obavljanja velike nužde.

Normalan sadžaj vrećice koji je providne braon boje, specifičnog mirisa, menja svoj izgled u gustu pastoznu masu, sive ili zelenkaste boje, zatvara izvodne kanale vrećica, te usled upalnog procesa i nakupljanja sve veće količine promenjenog sadržaja i gnoja, dolazi do stvaranja novog izvodnog kanala.

Ovakva situacija zahteva veterinarsku negu, jer su fistule vrlo bolne, pri čemu se kod različitih pasa (i mačaka), javljaju različite sporedne manifestacije ovog problema (vuku zadnjicu, ne žele da se popnu na mesta gde se inače panju, izbegavaju da se kreću stepenicama, zauzimaju čudan stav pri hodanju, ližu regiju oko repa...).

Rana i promenjena paraanalna vrećica moraju da se isperu antiseptičnim sredstvom, lokalno terapira, pas terapira antibiotikom i analgetikom, ako za to ima potrebe. Postoji pristup u veterinarskoj praksi, da se paraanalne vrećice hiruški odstrane.

Moje lično iskustvo sa ovom problematikom je takvo, da je takav hiruški zahvat poslednja mogućnost rešavanja ovog problema. Ispiranjem antiseptičnim sredstvom u kraćim vremenskim razmacima, uglavnom se na zadovoljavajući način može rešiti problem zapušavanja izvodnih kanala.

Ako se ipak odlučite za hirušku intervenciju, postarajte se da Vas veterinar uputi u pristup koji će biti korišćen, jer su veoma česte komplikacije kod ove intervencije.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante „Pas, mačka i …“, možete pročitati OVDE.

Foto: angela n. / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: