Kako da zaustavite tuču između pasa

Tuče između pasa mogu biti vrlo opasne, a ponekad i smrtonosne. Zato ovakvim situacijama uvek treba prostupiti vrlo oprezno. Saznajte koje sve taktike mogu da vam pomognu da bezbedno prekinete tuču...

Izvor: Izvor: B92, Pawnation

Četvrtak, 04.09.2014.

19:36

Default images

Naučite da prepoznate znakove agresije

Većina pasa ispoljiće znakove agresivnog ponašanja pre nego što se upusti u borbu sa drugim psom. Ako naučite da prepoznaze ove znake, možete uspeti da zaustavite borbu i pre nego što je počela.

Utvrdite da li je zaista tuča u pitanju

Igra je sastavni deo odrastanja i razvoja pasa, zato je bitno da naučite da pravite razliku između igre i borbe. Igra obično počinje tako što pas zauzme stav koji se zove “naklon za igru”, čime ukazuje da je u pitanju bezazlen gest. Tokom igre, psi naizmenično menjaju dominantnu poziciju a njihovi “ugrizi” ne povređuju drugog psa.

Reagujte što brže

Ne čekajte da borba prestane sama od sebe jer do tada može da se desi da jedan od pasa već bude ozbiljno povređen. Naravno, to ne znači ni da bi odmah trebalo da se postavite između dva psa – vaša bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu.

Ne paničite

Bez obzira na to kako ste odlučili da postupite, najbitnije je da ostanete mirni i pribrani. Psi mogu da prepoznaju vaše emotivno stanje i reaguju na njega, naročito ako su vaši. Ako reagujete strahom ili agresijom, samo ćete još više uznemiriti pse, što je potpuna suprotnost onome što želite da postignete.

Potražite pomoć kad god je to moguće

Ako ste u parku, zamolite druge vlasnike pasa da pomognu. Ako ste kod kuće, potražite pomoć od članova porodice ili nekog od suseda. Najbolje je da vlasnici pasa uvek budu prisutni kako bi brzo i bezbedno borba mogla da se prekine sa obe strane.

Stvorite buku

Pokušajte da zaustavite pse tako što ćete ih zbuniti bukom. Možete da vičete – ako je vaš pas dresiran, veća je verovatnoća da će reagovati na vašu naredbu. Možete takođe snažno nogom lupiti o pod, udariti u nešto ili upotrebiti vazdušnu trubu.

Polijte ih vodom

Ako se tuča dešava u vašem dvorištu, ili na bilo kom mestu gde imate pristup vodi, polijte ih kofom vode ili isprskajte crevom.

Stvorite fizičku barijeru

Ako ikako možete, postavite neki veći objekat između pasa – time ćete ih fizički razdvojiti, onemogućiti vizualni kontakt i ujedno zaštiti sebe.

Ako fizički prekidate borbu, budite oprezni

Ako svi planovi propadnu i budete morali da zaustavite borbu fizičkim putem, naučite kako da to izvedete na najbezbedniji mogući način. Vaš instinkt vam može reći da je najbolje rešenje da pokušate prvo da uspostavite kontrolu nad jednim od pasa, i to tako što ćete ga zgrabiti za ogrlicu. Ali ovo je veoma opasno. Agresivan pas vrlo lako može okrenuti glavu ka vama i ugristi vas. Uvek koristite donje delove tela – pogotovo ako nosite pantalone ili cipele. Ako je još neko prisutan, idealno bi bilo da pse istovremeno uhvatite oko struka, podignete ih tako sa zemlje, i povučete što dalje.

Držite pse na distanci

Jednom razdvojene pse držite na distanci i sprečite dalji vizualni kontakt, čak i ako izgleda kao da su se smirili. Ako ste na javnom mestu a jedan od pasa je vaš, možda bi najbolje bilo da krenete kući. Ako su oba psa vaša, razdvojite ih dok se ne smire. A ako ste kod kuće, zatvorite ih u odvojene prostorije sve dok agresija ne nestane.

Izvor: Pawnation
Foto: Emery_Way / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: