5 tehnika za smirivanje hiperaktivnog psa

Hiperaktivan pas može prerasti u problem sa mnogo mogućih uzroka, ali i rešenja. Većina problema proističe iz dosade i nedostatka stimulacije. Dakle, u cilju rešavanja problema hiperaktivnosti, važno je pronaći način da se energija psa pravilno usmeri u toku dana. Za vas smo izdvojili nekoliko jednostavnih tehnika poznatog stručnjaka za ponašanje pasa Cezara Milana, piše portal Životinje.rs

.

Izvor: Zivotinje.rs

Utorak, 02.09.2014.

08:50

Default images

Ignorišu hiperaktivno ponašanje

Psi traže vašu pažnju! Obraćanjem pažnje na hiperaktivnost psa, vi zapravo podstičete problem u ponašanju koji pokušavate da eliminišete. Sledeći put kada pas skače na vas ili vas gricka i štipa, probajte da ga ne dodirujete, ne govorite mu ništa, bez kontakta očima. Možda ćete biti iznenađeni koliko se brzo pas umiri.

Postavite psu zadatak

Ukoliko pas ima zadatak na koji može da se fokusira, na to će i usmeriti trošenje energije. Hiperaktivnost kod pasa može nastati iz psiholoških potreba, kao i iz fizičkih. Postavljajući psu zadatak, vi umanjujete njegovo hiperaktivno ponašanje i preusmeravate tu energiju na nešto drugo. Vaš pas će biti fokusiran na primer na aportiranje loptice, kanapa ili na pronalaženje skrivenih predmeta.

Izvedite psa u duge šetnje

Ako vaš pas ima mnogo neutrošene energiju, duge šetnje su još jedan odličan način da se energija preusmeri tamo gde želite. Nije dovoljno da takvog psa izvedete napolje, tri puta dnevno po petnaest minuta-pola sata, već je neophodno da ga šetate brzim hodom na povocu, minimum dva puta dnevno 45 do 60 minuta. Kada utroši energiju, vaš pas će biti prijatno iscrpljen da bi ponovo skakao.

Proverite svoju energiju

Vaš pas je ogledalo vas. Vaša energija odražavaće se na psa. Da li ste u mirnom i asertivnom stanju? Da li zračite samopouzdanjem vođe čopora? Da li li vas lako iznervira neki komentar ili ste opterećeni brigama na poslu? Nervoza ili anksioznost se odražavaju i na govor tela ili tonalitet glasa, a samim tim može da utiče na energiju vašeg psa. Zato budite “vođa čopora” i ponašajte se u skladu sa raspoloženjem.

Isprobajte aromaterapiju

Ne zaboravite da psi doživljavaju svet oko sebe prvenstveno putem čula mirisa! Baš kao što miris lavande opušta nas, može delovati veoma umirujuće i na vašeg ljubimca. Eksperimentišite sa aromatičnim uljima i saznajte koji miris najviše prija i umiruje vašeg psa...

Foto: Image courtesy of tiverylucky at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: