Šta je pseći kašalj i koliko je opasan?

Ako vaš pas konstantno proizvodi zvukove kao da se guši nečime što je progutao, moguće je da pati od psećeg kašlja, tj. zaraznog traheobronhitisa.

Izvor: Index.hr

Subota, 02.08.2014.

10:49

Default images

Iako takvo kašljanje zvuči zastrašujuće, ne radi se o teškoj bolesti i većina pasa od nje će se samostalno oporaviti.

Šta je pseći kašalj?

Kao što prehlade kod ljudi mogu uzrokovati različiti virusi, i pseći kašalj ima više uzroka. Uzrokuje ga više mikroorganizama od kojih su neki virusi (adenovirus tip 2, herpesvirus, virus parainfluence) kao i bakterija Bordetella bronchiseptica.

Uzročnici se prenose najčešće direktnim kontaktom s obolelim životinjama putem pljuvačke. Kako se nalaze u oralnom i nazalnom sekretu, obično se šire kašljanjem i kijanjem.

Stres, uslovi u kojima se ljubimac nalazi i njegova dob i opšte stanje organizma faktori su koji doprinose verovatnosti zaraze. Tu si i smanjena ventilacija, niske temperature, vlaga i nehigijena koji doprinose nastanku bolesti. Bolest se najčešće javlja u jesen.

Simptomi

Javlja se od tri do pet dana od kontakta s virusima. Simptomi mogu varirati prema uzročniku, stanju domaćina i spoljnim faktorima. Karakterističan znak bolesti je suv, neproduktivan kašalj koji se javlja nekoliko puta dnevno. Taj kašalj izgleda i zvuči kao da je psu nešto zapelo u grlu pa to pokušava da izbaci.

Uz kašalj se javljaju i sline iz nosa, konjunktivitis, kijanje i blago povišena temperatura. Tokom fizičke aktivnosti kašalj je mnogo jači.

Bolest je u većini slučajeva blaga i životinja se oporavi za jednu do dve nedelje. Mogu nastati i komplikacije pa se bolest može razviti u upalu pluća i hronični bronhitis, posebno kod starijih, vrlo mladih i imunokompromitovanih pasa.

Lečenje i preventiva

Lečenje zavisi od uzroka i težine bolesti. Kod bakterijskih infekcija daju se antibiotici, a antitusicima može se ublažiti ili blokirati refleks kašalja. Postoji i vakcina, ali kako ovo oboljenje ima više uzročnika, vakcina ne štiti psa u potpunosti.

Tokom bolesti pazite da zaraženi pas ne dođe u kontakt s drugim psima, kako ih ne bi zarazio. Dobra ishrana, nega i zbrinjavanje životinja smanjuju rizik.

Foto: Image courtesy of Karen Shaw / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: