Šta treba da znate ako želite velikog psa?

Pre nego što se odlučite za veliku pasminu, treba da uzmete u obzir nekoliko stvari.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 17.07.2014.

19:05

Default images

Foto: Wiros/Flickr.com

Velike dimenzije psa znače da će vaš ljubimac imati i veći apetit. Ishrana velikog psa može biti značajno skuplja od hrane za manje pse.

Veći su i troškovi za veterinara jer su veće pasmine uopšteno podložnije zdravstvenim problemima. Ovde stavljamo naglasak na najčešće bolesti velikih pasmina kao što su problemi s laktovima i displazija kukova. Neretko je tu i nadutost koja se češće pojavljuje kod pasa dubokog grudnog koša.

Iako su neke pasmine, poput Sv. Bernarda i nemačke doge, zaista goleme, važno je istaći da ne treba svim velikim psima i mnogo prostora. Dovoljno je malo travnate površine i sena u koju će se skloniti tokom vrućina. Međutim, svima im treba dobro ograđeno dvorište jer neretko mogu da preskočiti i povisoku ogradu.

Važno - vežbanje poslušnosti

Foto: Valeria Ayvar/Flickr.com

Vežbanje poslušnosti važno je započeti što ranije kod svakoga psa, ali kod velikih pasmina to treba da bude još naglašenije jer takvi psi svojom veličinom, koliko god dobrodušni bili, neretko zastrašuju ljude. Pas od pet kilograma i gorostas od 80 definitivno ne predstavljaju istu opasnost kada su van kontrole.

Količina lajanja ne zavisi od veličine već od pasmine i karaktera pojedinog psa, ali dobro je znati da je glasnoća laveža veća kod većih pasa.

Na kraju - jedna pomalo tužna činjenica za ljubitelje velikih pasmina. Očekivani životni vek im je između sedam i 12 godina, što je kraće od manjih i srednjih pasmina koje najčešće žive barem koju godinu duže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: