7 ružnih stvari koje rade psi a, mi ih i dalje volimo

Koliko god da ih volimo, psi rade neke nama neobjašnjive, ali u isto vreme i odvratne stvari. Ali, bez obzira na njihovo čudno ponašanje, mi ih i dalje volimo…

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2014.

08:38

Default images

Foto: jon collier / Flickr.com

1. Jedu izmet

Možda ste primetili da ponekad vaš pas pojede svoj ili izmet drugog psa. Psi rade ovu odvratnu stvar kada im fali neka hranljiva materije, ali stručnjaci smatraju da se radi i o poremećaju ponašanja koje treba popraviti.

2. Ližu genitalije

Još dok su štenci, majka keruša lizanjem “kupa” svoje mladunce, sve dok oni ne odrastu da to rade sami. Psi lizanjem čiste i svoje genitalije. Međutim, ako pas previše liže neki deo tela, to ukazuje na povredu, ranu ili infekciju. U tom slučaju, odvedite psa kod veterinara.

3. Balavljenje

Psi balave iz različitih razloga, neki više od drugih, u zavisnosti od rase. Vlasnici pasa koji mnogo balave vremenom se naviknu na ovo ponašanje, i ne smatraju više to odvratnim.

4. Piju vodu iz WC šolje

Ukoliko daska na WC šolji ostane podignuta, neki psi će iskoristiti situaciju da popiju vodu pre nego iz svoje činije. Za pse je to nepresušni izvor hladne vode. Ipak, ovakvo ponašenje treba sprečavati zobg bakterija i sredstava za čišćenje.

5. Valjaju se u “neprijatnim mirisima”

Psi toliko uživaju u neprijatnim mirisima da ne mogu da izdrže a da se ne uvaljaju u đubre, izmet ili leš druge životinje. Postoji nekoliko teorija o tom ponašanju, pročitajte više o tome…

6. Njuše zadnjice drugih pasa

Kada pas onjuši zadnjicu drugom psu, to je kao da mu je pročitao ličnu kartu. Na osnovu tog mirisa pas dobija bitne informacije o drugom psu: o starosti, raspoloženju, zdravstvenom stanju…

7. Jedu ono što ispovraćaju

A ponekad pojedu i ono što je ispovraćao drugi pas... Stručnjaci smatraju da ovo ponašanje datira iz perioda kada su psi živeli u divljini u čoporima, i jeli to što ispovraćaju kako predatori ne bi osetili da su bolesni, piše portal Životinje.rs.

Da li ste vi primetili neko od ovih čudnih ponašanja i kod vašeg psa?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: