Kako rešiti pseće probleme sa disanjem?

Klara Štajner ima ženku labradora, staru 11 meseci, koja je sa nepunih šest meseci sterilisana, i ima nekoliko nedoumica: “Kako pomoći psu kada dobije astmatični napad? Da li je to nasledno, kako se leči i može li pas da ozdravi trajno?”

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2014.

12:12

Default images

Kako bi što bolje objasnila problem svog psa, Klara nam je poslala i prikladan video-snimak:

Odgovor:

Ako Vaš pas ima povremene probleme sa disanjem, mislim da nije u pitanju astma (snimak je pogrešno naslovljen, jer pas na snimku ima drugi respiratorni problem), već takozvano reverzno disanje ili disanje “unazad” (inspirativno paroksizmalno disanje).

Pojava je veoma česta kod pasa i nije poznat tačan uzrok ovakvog disanja. Pretpostavlja se da je u najvećem broju slučajeva uzrok iritacija gornjih respiratornih puteva (alergeni iz okoline, pojačana aktivnost, dim, parfemi, povlačenje ogrlice…)

Može se javiti u apsolutnom mirovanju, tokom spavanja, aktivnosti, u različitim ili pak sličnim situacijama, u svim uzrastima, nešto češće kod brahiocefaličnih rasa (mopsevi, buldozi i ostale rase sa kratkom njuškom).

Pojava nema nikakvog uticaja na opšte stanje životinje, jer se jedinke nakon epizode sa otežanim disanjem ponašaju sasvim normalno, osim ako “napadi” postanu veoma česti i dugački, kada treba isključiti ostale bolesti vezane za srce, pluća i gornje respiratorne puteve.

Psi su najčešće uznemireni kada im se ovo desi, jer u stvari ne znaju šta im se dešava, pa ih treba smiriti, češkati ih po vratu (čime se oslobađaju grča koji se javi uždrelu i dušniku), blago duvati u njušku, blago ih uštinuti za njušku, ne izvoditi ih naglo iz zagrejanih prostorija kada su niske temperature (naročito pse sa kratkim njuškama).

Ovako kratke, povremene epizode ne zahtevaju bilo kakav oblik lečenja.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …”, možete pročitati OVDE.

Foto: Photokanok / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: