Koliko je čokolada zapravo štetna za pse?

Ono što je zdravo za nas, nije i za naše ljubimce. Čak i nekoliko kockica čokolade psima mogu jako naškoditi zbog teobromina koji ne mogu da probave.

Izvor: Zivotinje.rs

Petak, 14.03.2014.

08:50

Default images

Crna čokolada

Čokolade koje sadrže visoki procenat kakoa najviše su toksične za pse. Zapravo, psi ne mogu da probave teobromin iz čokolade, što utiče na rad nervnog sistema i bubrega. Zbog toga, psi koji pojedu čokoladu doživljavaju napade, drhtavicu i povraćanje.

Mlečna čokolada

Desetak grama mlečne čokolade po kilogramu telesne mase može biti smrtonosno. Što znači, oko 400 grama čokolade otrovno je za psa od deset kilograma, a oko 200 grama za psa od pet kilograma. Razne čokoladice sadrže između 60 i 90 grama mlečne čokolade. Dovoljno je da pas od deset kilograma pojede dve ili tri čokoladice da bi se otrovao. Čak i one manje zaslađene imaju isti nivo toksičnosti.

Čokolada za kuvanje

Oko šest grama ove čokolade po kilogramu telesne mase može biti smrtonosno. Dve štanglice čokloade za kuvanje mogu dovesti do trovanja psa od deset kilograma, a čak jedna štanglica može biti opasna za male pse.

Kakao

Oko 17 grama kakaoa po kilogramu telesne mase psa može biti štetno. Znači, pas od deset kilograma može da se otruje ako pojede oko 150 grama slatkog kakaoa.

Bela čokolada

Bela čokolada nije ni približno opasna kao crna i mlečna. Ova vrsta čokolade pravi se od kakaovog putera koji ne sadrži istu opasnu količinu teobromina pa je samim tim i najmanje toksična. Bilo bi potrebno mnogo bele čokolade da se pas otruje. Međutim, masti i šećer koje sadrži u velikim količinama mogu biti vrlo štetni za gušteraču.

Suština je da je, bez obzira na težinu vašeg pasa, čokolada otrovna! Stariji psi, štenad i psi s drugim zdravstvenim problemima su ipak ugroženiji. Ako primetite neki od simptoma trovanja čokoladom, odmah se javite veterinaru, piše portal Životinje.rs.

Foto: Image courtesy of James Barker / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: