Beogradu treba još parkova za pse

Beogradski ljubimci mogu da se "baškare" na osam lokacija, dok je nedovoljno prostora na Novom Beogradu i u Zemunu. Vlasnici stalmo nailaze na negodovanje komšija.

Izvor: Izvor: novosti.rs, S. Z. - I. D. L.

Sreda, 20.03.2013.

15:58

Default images

Vlasnici pasa za uživanje, razonodu i vežbanje sa svojim ljubimcima u prestonici na raspolaganju imaju osam parkova za pse. Ograđeni prostori za četvoronožne najbolje prijatelje tako postoje na Vračaru, Paliluli, Savskom vencu, Starom gradu. Međutim, žitelji ostalih delova grada nezadovoljni su, jer u njihovom komšiluku još ne postoji ovakav prostor.

"Zelenilo Beograd" je po nalogu Sekretarijata za komunalne i stambene poslove izgradnju pet-zona počelo 2011. godine, a svi parkovi opremljeni su modernim spravama za igru i vežbanje, đubrijerama, klupama i "dogi pot" kantama, a dovoljno su prostrani da se u njima igra i rastrčava veliki broj pasa. Cena jednog ovakvog parka, kako kažu u "Zelenilu" zavisi od površine i zahtevanih sadržaja, pa se tako kreće u rasponu od milion do dva miliona dinara.

- Budžet za 2013. godinu je značajno umanjen i ove godine nisu planirana sredstva za izgradnju novih pet zona, već isključivo za održavanje postojećih zelenih površina - kažu u "Zelenilu Beograd". - Gradskom odlukom predviđena je mogućnost šetanja pasa na povocu na velikom broju zelenih površina u određenom vremenskom periodu na teritoriji čitavog grada, što se odnosi i na opštine Novi Beograd i Zemun. Nadamo se da će u buduće biti dovoljno sredstava kako bi na teritoriji Beograda bio što veći broj pet-zona.

Žitelji Novog Beograda i Zemuna, pak, smatraju da su nepravedno izostavljeni i očekuju da će u narednom periodu naići na razumevanje nadležnih koji će i njima obezbediti adekvatan prostor.

- Iako svog psa sa povoca puštam striktno u vreme koje je za to predviđeno, stalno nailazim na negodovanje komšija - žali se Novobeograđanka Tanja Martinović. - Ljudi koji sa decom uživaju u šetnji, iako bez razloga, često viču na vlasnike pasa, kada se naši ljubimci u igri, uz lavež rastrče po bloku. Mislim da bismo svi bili zadovoljni i spokojni kada bi u našoj opštini postojao bar jedan ograđen prostor u kojem bi psi mogli slobodno da trče.

Osim za igru i razonodu, parkovi za pse značajni su i zbog činjenice što se na ovaj način brine i o drugim psima i sugrađanima u parkovima.

- Radnici našeg preduzeća vode računa o održavanju i čistoći svakog ograđenog prostora za pse - kažu u JKP "Zelenilo Beograd". - Dva puta u toku dana, pre podne i po podne, iznose se i menjaju kese u "dogi pot" kantama. Takođe, dva puta dnevno čistimo park i praznimo đubrijere, a košenje se obavlja po potrebi.

PET ZONE

Čukarica - park Bele vode
Stari grad - Pančićev park
Vračar - Karađorđev i Čuburski park
Savski venac - park Milutin Milanković i Lep izgled
Palilula - Tašmajdanski park
Novi Beograd - Blok 22

Foto: y dan / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: