Koje rase pasa su “najpametnije”?

Iako je lako oceniti da li je pas inteligentan na osnovu njegove sposobnosti da uči, razume i reaguje na komande, ove životinje mogu se pokazati pametnim i na mnoge druge načine.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

15:31

Default images

Bilo da psi koji im pripadaju imaju “uličnu školu” ili “gospodske manire”, rase koje vam predstavljamo su među najinteligentnijim.

Border koli

Stacey Lynn Photography / Flickr.com
Border koli verovatno je najinteligentiji pas kog možete nabaviti. On je sposoban za obavljanje najrazličitijih poslova: od čuvanja ovaca, do spasavanja.

Australijski ovčar (kelpi)

fragment.fi / Flickr.com
Kao i border koli, australijski kelpi ima prirodne sklonosti ka čuvanju ovaca. Njemu nisu potrebne naredbe gazde; zapravo, spreman je da radi bez ikakvih instrukcija. Lako ga je dresirati, a njegova neograničena energija im ne dozvoljava da odlažu posao.

Pudla

Living in Monrovia / Flickr.com
Ovaj ponosni pas poseduje prirodnu empatiju, pa će u svakom trenutku znati tačno kako se vi osećate. Iako su pudle među najglamuroznijim rasama, ne morate ih razmaziti da bi bile poslušne i razigrane.

Francuski ovčar (Boseron)

yashima / Flickr.com
Lako je prepoznati inteligentne pse: oni su obično vredni i poslušni. Takav je i boseron koji je spreman po ceo dan da brine o vašem stadu ovaca umesto vas.

Nemački ovčar

Magnus Bråth / Flickr.com
Postoji razlog zbog kog je nemački ovčar jedna od najpoznatijih rasa na svetu: oni su veoma inteligentni i odani. Ova rasa često dobija veoma odgovorne poslove, pa njene pripadnike možete naći u policijskim redovima i kao pse čuvare. Iako su radoznali, veoma su oprezni prema strancima, pa treba povesti računa o njihovom čuvanju.

Zlatni retriver

skycaptaintwo / Flickr.com
Odlučan, ali veoma dobroćudan, zlatni retriver jedna je od rasa koje obožavaju porodice. Psi koji joj pripadaju su veoma inteligentni, ali se to gotovo i ne primećuje zbog njihove razigranosti i pomalo “luckaste” ličnosti.

Doberman

pato_garza / Flickr.com
Doberman je savršen drugar koji vam može poslužiti i kao pas čuvar. Ovoj rasi najviše odgovara uloga zaštitnika, budući da je izuzetno odan porodici u kojoj se nalazi i oprezan prema strancima.

Škotski ovčar

Shames Privacy / Flickr.com
On nije samo pametan, nego i spreman da vam udovolji na sve moguće načine. Oni će činiti sve da izmame osmeh svom vlasniku.

Papilon

andreaarden / Flickr.com
Papilon je daleko od “radnog psa”. On je bio glamurozni mali pratilac evropskih kraljeva vekovima. A pošto kraljevskog psa treba da prate i adekvatni maniri, jasno je da je ova rasa veoma poslušna i lako uči.

Belgijski ovčar

Intrepid Malinois / Flickr.com
Poput drugih ovčara, belgijski takođeima uređenu sposobnost čuvanja stada ovaca, kao i psa za akcije spasavanja. Ova rasa je veoma oprezna i osetljiva, a uz uporan trening lako se može uklopiti u bilo koju porodicu.

Labrador retriver

mark.spencer.kc / Flickr.com
Divni labrador retriver jedna je od najpopularnijih rasa na svetu. On je prijateljski nastrojen, razigran i pun energije, pa je idealan kao porodični prijatelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: