Zašto se psi vrte pre nego što legnu?

Pre nego što legnu, psi se vrlo često neko vreme vrte u krug. Zašto je to tako?

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

14:30

Default images

Ovo čudno ponašanje pasa datira iz praistorijskih vremena kada su sami morali da naprave svoj krevet – bukvalno.

Iako su se današnji psi adaptirali na život sa ljudima i vrlo lako se mogu istrenirati, neki od instinkata svojih predaka i dalje su prisutni.

„Ovakvo ponašanje duboko je utisnuto u svest psa kako bi bio u stanju da sebi obezbedi sigurno „gnezdo“ za san“, izjavio je Lesli Irvin, autor knjige „Ukoliko me pripitomite: razumevanje naše veze sa životinjama“.

Kreveti za pse nisu oduvek postojali tako da su psi morali da pomeraju i spuštaju travu kako bi napravili udobno mesto za san za sebe i mladunce. Najlakši način da se ovo postigne bilo je kružno kretanje oko željenog mesta.

Ovaj ritual imao je i bezbednosnu ulogu pošto je ravnanje trave teralo insekte i zmije.

„Takođe sam čuo da su ovo ravnanje trave i kruženje služili i kao obaveštenje drugim psima da je taj deo teritorije zauzet“, izjavio je Irvin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: