Ljubimac na B92.net

Kako da izaberete pravog kućnog ljubimca?

Izbor kućnog ljubimca nije nimalo lak zadatak. Naime, nije dovoljno da vam se samo sviđa ideja da imate mačku ili psa, potrebno je da se prvo uverite da će taj ljubimac biti najbolji izbor kako za vas, tako i za vaše ukućane.

Izvor: B92
Podeli

Prilikom razmišljanja o ljubimcu trebalo bi da razmislite o količini slobodnog vremena kojeg ćete imati za vašeg novog stanara, kao i da li ste spremni da preuzmete obavezu čuvanja, lečenja i kompletnog staranja o životinji.

Pročitajte pet važnih pitanja na koja bi trebalo da odgovorite pre nego što donesete odluku da u vaš dom dovedete ljubimca:

1. Da li je to dobar izbor ljubimca za moju porodicu?

Ako su vam članovi porodice mala deca ili starije osobe, koje bi takođe vodile brigu o novom ljubimcu, onda nemojte izabrati jedinku koja je jako aktivna, snažna i koja zahteva puno šetnje ili vladanje posebnim veštinama da bi se o istoj brinulo. Takođe nemojte birati štence u najranijem uzrastu ako su vam i deca u sličnom uzrastu (deca do tri godine starosti), jer vrlo često dolazi do povređivanja životinje pošto ih deca smatraju igračkama. U tom uzrastu nisu u stanju da razumeju temperament psa, pa treba izbegavati rase koje su manje tolerantne prema deci.

Postoji još par pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što odlučite kojeg ljubimca hoćete da uzmete: koliko slobodnog vremena imate, da li živite u stanu ili kući, ako živite u stanu da li je za Vas najbolji izbor mala ili velika rasa pasa, ili je možda bolji izbor mačka, ptica, sitni glodar…. Ili je to akvarijum sa ribicama. Ako živite u kući i imate dvorište, kolike je dvorište površine, da li je ograđeno?

Veoma je bitno da pre uzimanja kućnog ljubimca proverite i da li je neko od članova porodice alergičan na životinjsku dlaku ili perje.

2. Ko će biti primarno odgovoran za novog člana porodice?

Jedan odrastao član porodice mora uvek biti primarno odgovaran za sve osnovne potrebe novog ljubimca, da one ne bi bile zanemarene, u veoma gustom rasporedu mlađih članova porodice. To ne znači da ne treba i dalje učiti decu i tinejdžere koliko je bitno i odgovorno brinuti se o novom prijatelju, time što će i oni deliti neke obaveze sa vama (šetnja, četkanje, pranje šapa posle šetnje).

3. Da li mogu da priuštim sebi i svojoj porodici kućnog ljubimca?

Nemojte zaboraviti da troškovi održavanja jednog kućnog ljubimca, na godišnjem nivou premašuju troškove njegove kupovine. U osnovne troškove treba uključiti hranu, prateću oprema (povoci, ogrlice, ležaljke, igračke, četke, češljevi), veterinarske troškove, profesionalno šišanje (ako to rasa zahteva), a ako živite u kući i odgovarajući boks, odnosno kućicu i ogradu.

4. Da li ste spremni za dugoročnu obavezu?

Kada uzmete kućnog ljubimca znači da ste do kraja njegovog života (u proseku od dve do šest godina za sitnog glodara, 13-15 godina za psa, 15-18 godina za mačku, više od 50 godina za neke vrste papagaja) odgovorni za njegovo dobro zdravlje i srećan život.

5. Da li ste spremni da od vašeg ljubimca napravite uzornog građanina?

Dobro vaspitan ljubimac je velika radost i zadovoljstvo kako za vlasnika, tako i za okolinu u kojoj žive. Loše vaspitan ili nevaspitan ljubimac, opasan ljubimac koga vlasnik nije u stanju da kontroliše, predstavlja potencijalnu opasnost za sve koji dolaze sa njim u kontakt. Zato, budite odgovorni prema svom ljubimcu, prema sebi i prema drugima.

Dr vet.med. Tatjana Stevanović
sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare
pasmacka.com

Prati B92 na Viberu

Psi

Najveći zaštitnici: Da li je vaš pas na ovoj listi?

Psi imaju mnogo talenata. Neki psi su dobri vodiči, drugi su izvrsni terapeuti, treći su najbolji čuvari. Veliki broj ljudi uzima pse baš zbog tih njihovih umeća i veština. Danas ćemo vam govoriti o psima koje „bije dobar glas“ i za koje važi da su, više od ostalih, zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima.

Psi subota 22.04. 08:50 Komentara: 42

Kvebek priprema zabranu rase pitbul

Vlada kanadske pokrajine Kvebek će zabraniti pse rase pitbul i ograničiti pravo na posedovanje "opasnih pasa" uopšte, najavio je danas Martin Koato, ministar za javnu bezbednost Kvebeka.

Psi petak 14.04. 09:25 Komentara: 96
strana 1 od 130 idi na stranu