Šta kada pas dobije štenećak?

Ana Ilić: Imamo psa Klaru staru oko dve godine, veterinar je ustanovio da je u pitanju štenećak, primila je antibiotike, nedelju dana joj daju infuziju ali ne jede ništa i trese se, odnosno slaba je. Kako joj pomagati dalje i šta joj ponuditi, dati da jede?

Izvor: B92

Četvrtak, 01.05.2014.

21:00

Default images

Ako je štenećak potvrđen serološkim testom iz krvi psa, neophodno je sprovoditi terapiju ( antibiotska terapija koja suzbija sekundarne bakterijske infekcije, infuziona terapija, koja održava rehidriranost jedinke, podporna terapija, koja reguliše sve ostale prateće simptome, povraćanje, odsustvo apetita, iscedak iz nosa, očiju….) sve dotle dok ne dođe do poboljšanja opšteg stanja psa. Štenećak je bolest virusnog porekla, koja se lako i brzo prenosi i ima vrlo dramatičnu kliničku sliku, koja se može u velikom broju slučajeva završiti uginućem jedinke. Tokom druge ili treće nedelje bolesti, mogu se pojaviti neurološki simptomi (podrhtavanje celog tela ili pojedinih delova tela u vidu tikova, mogu podrhtavati samo pojedine grupe mišića, kao što su recimo mišići slepočnica, ili da se trza samo jedan ekstremitet). U tom slučaju prognoza je loša (50% uginuća u prva tri mesica od početka infekcije). U slučaju da jedinka preživi ovu fazu bolesti, ostaju tikovi koji su manje ili više izraženi i njihov intezitet se može pojačavati tokom daljeg života, a u nekim slučajevima može doći do uginuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: