Da li želite gekona za ljubimca? Ovo su stvari koje treba da znate

Leopard gekon (Eublepharis macularius) je idealna životinja za početnike koji priželjkuju ljubimca u terarijumu. Laki su za održavanje, mirni su, retko kada ujedaju, a lako se privikavaju na život u terarijumu.

Izvor: Index.hr

Petak, 13.10.2017.

08:45

Da li želite gekona za ljubimca? Ovo su stvari koje treba da znate
Foto: Gettyimages

Odrasli gekon teži od 60 do 80 grama, a može da naraste do 25 cm. Lako prihvata društvo čoveka pa ga možete držati u rukama. Čiste su životinjice i za obavljanje nužde upotrebljavaju samo jedan mali deo staništa, pa se terarijum lako čisti.

Leopard gekon je gušter iz porodice gekona. Potiče iz pustinjskih predela srednje Azije. Reč je o vrsti koja nije zahtevna i zato je dobar za početnike i decu. Potreban mu je terarijum dimenzija 70x40x30 cm (dovoljan je za 2-3 životinje: mužjaka i ženku ili mužjaka i dve ženke. Nikad nemojte da držite dva mužjaka zajedno, jer se bore do smrti). U terarijumu je potrebno održavati temperaturu, u toplijem delu od 30 do 35 stepeni Celzijusovih, a u hladnijem od 20 do 25 stepeni Celzijusovih. Noću temperatura može pasti i ispod 20 stepeni. Gekoni su noćne životinje i ne sunčaju se tokom dana pa im UV lampa nije potrebna. Potrebno mu je osigurati smenu svetla i mraka u razmacima od 12 sati (12 sati dan, 12 sati noć). Vlagu treba održavati na 40 ili 50%. Iako leopard gekon pije relativno retko, uvek u terarijumu treba da imate posudicu sa svežom vodom, koju je potrebno svakodnevno menjati. Važno je da budete pažljivi u dodiru s njima i nikako ih nemojte povlačiti za rep koji tako može otpasti.
Foto: Gettyimages
Ako se to iz bilo kog razloga ipak desi, rep će nakon nekog vremena ponovo izrasti, ali neće biti lep kao originalni. Ako je leopard gekon mlad i dobro hranjen, presvlačiće se svake 2-3 nedelje. U periodu presvlačenja u terarijumu je potrebno osigurati nešto veću vlažnost i postaviti vlažnu koru od drveta koja će služiti gekonu kao oslonac za vreme presvlačenja.

Leopard gekon jede: crve brašnare (Tenebrio molitor), crve Zophobase (Zophobas morio), buba-ruse (npr Blaptica dubia), gliste (rod Lumbricus), cvrčke (rodovi Acheta i Gryllus), skakavce (porodica Acrididae) i slično. Dobro bi bilo da ih hranite bubama koje ste ulovili u prirodi, ali samo kada ste 100% sigurni da nisu bili izloženi insekticidima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: